main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 april 2023 — 09:53

Angst voor cashloze samenleving: ‘Dat wordt een ramp’

Waar jongeren vrijwel nooit meer een cent op zak hebben – letterlijk dan – moeten veel ouderen niet denken aan een cashloze samenleving. “Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt.”

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud van contant geld. Hij ziet dat het gebruik ervan in populariteit afneemt. “Het risico is dat cash zo weinig gebruikt wordt, dat het onbetaalbaar wordt. Dan wordt het een probleem voor de mensen die het nodig hebben en niet anders willen of kunnen.”

Daarom vindt Beugel dat we ervoor moet waken dat contant geld niet volledig uit het straatbeeld verdwijnt, zo laat hij weten aan Stand van Nederland: Generatie Next.

Worstelen met digitale betaalwereld

In Nederland worstelen 2,6 miljoen mensen met de digitale betaalwereld. Dat zijn voornamelijk ouderen, laagopgeleiden of mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het dus cruciaal dat contant geld blijft circuleren in de supermarkt of in de winkels.

“Helemaal zonder contant, dat lijkt mij niet leuk. Dat wordt een ramp”, zegt een oudere man uit het Overijsselse Sint Jansklooster. Hij krijgt bijval van een leeftijdsgenoot. “Met cash blijft het voor mij te overzien wat ik in mijn portemonnee heb en dat ik niet iets koop waar ik geen geld voor heb.”

Zicht houden op betalingen die zij doen is voor ouderen ook belangrijk. Dat overzicht raken zij sneller kwijt als alles per pin gaat. Jongeren denken daar heel anders over. “Ik hecht meer waarde aan wat er op mijn pinpas staat dan wat er in mijn portemonnee zit”, zegt een middelbare scholier. Een klasgenoot vult aan: “Als je cash geld hebt geef je het makkelijker uit. Het voelt dan alsof je geen geld uitgeeft, omdat je niet letterlijk het bedrag ziet verkleinen.”

‘Contant blijft bestaan’

De jongere generatie merkt wel op dat ouderen moeite hebben met het online betaalverkeer. “Mijn opa begrijpt er helemaal niks van” en “ik moet mijn oma altijd helpen als zij iets moet overmaken”, klinkt het.

Dus moeten ouderen zich echt zorgen maken dat contant geld binnenkort verleden tijd is? Beugel denkt van niet. “Ik ga het niet meer meemaken. Het contante geld blijft.”

Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit. 

Bekijk deze uitzending hier terug op NPO Start

Lees ook:

Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer