main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2023 — 09:07

Gesteggel om cao-akkoord ziekenpersoneel: ‘Wij voelen ons niet serieus genomen’

Zorgvakbonden zijn er met de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) niet uitgekomen wat betreft een nieuw cao voor zorgpersoneel in ziekenhuizen. Het leidt tot veel frustratie bij zorgvakbond NU’91. “Het voorstel werd plots van tafel gehaald”, zegt NU’91-voorzitter Stella Salden bij Goedemorgen Nederland.

NVZ zegt dat de zorgvakbonden een aanbod van 10 procent loonsverhoging voor het komende jaar hebben afgewezen. Ook een verhoging naar 13 procent in het tweede zou van tafel zijn geveegd. NVZ-voorman Ad Melkert noemt het ‘onbestaanbaar en verbijsterend’.

‘Wij voelen ons niet serieus genomen’

Salden reageert op de woorden van Melkert. “Wij hebben niks van tafel geveegd. Wij hebben een voorstel gekregen dat voor ons alleszins redelijk was en waar wij best neutraal in stonden om het voor te leggen aan de leden.”

Maar volgens Salden is het voorstel dat is gedaan door NVZ, na urenlang overleg, plots van tafel gehaald. Het ging eerst over 15 procent salarisverhogen voor 24 maanden, maar “dat was opeens gewijzigd naar 13 procent”. Met dit plotselinge lagere voorstel “voelen wij ons als NU’91, maar ook de 200.000 zorgmedewerkers, niet serieus genomen”, vertelt Salden. “Het is heel frustrerend, onbegrijpelijk en niet respectvol om het voorstel naar beneden bij te stellen en te roepen dat dit ‘verbijsterend’ is. Op deze manier ermee omgaan vind ik schandalig.”

Salden gaat ervan uit dat NVZ vandaag terugkomt op het verlaagde voorstel en toch akkoord gaat met de 15 procent loonsverhoging voor 24 maanden. “Zodat wij dit heel snel kunnen voorleggen aan onze leden, want de cao loopt morgen af. Dus er zit hoge haast bij.”

Lees ook: 

Ad Melkert houdt poot stijf na geklapte cao-onderhandelingen ziekenhuizen: ’13 procent is eindbod’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer