main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 november 2022 — 11:25

Bang voor de stijgende premie? Zo kunt u besparen op uw zorgverzekering

De grenzen van het zorgsysteem lijken bereikt: zorgverzekeraar CZ geeft aan dat zij zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is niet meer kunnen garanderen, en veel mensen vrezen ervoor dat ze hun stijgende zorgpremies niet meer kunnen betalen. Hans de Kok, directeur van vergelijkingssite Pricewise, heeft daarom nog wel wat tips.

De premies van alle zorgverzekeringen worden morgen bekendgemaakt. “Ik kan niet voor allemaal in de glazen bol kijken, maar zowel CZ als DSW hebben nu verhoogd”, zegt De Kok. “De overheid heeft met Prinsjesdag geschat dat de premies met ongeveer 11 euro per maand zullen gaan stijgen, dus in principe verwachten wij over de hele linie wel een stijging.”

Als mensen hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen is dat ernstig, zegt De Kok in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Alleen er is niet direct een gevolg. In principe blijf je gewoon dekking houden onder de basisverzekering en word je niet gelijk geschorst of geroyeerd, maar het is wel belangrijk dat je zo snel mogelijk probeert je (achterstallige) premie te gaan betalen”, legt hij uit.

Verschil tussen verzekeraars

Er zal wel een groot verschil tussen verzekeraars zitten. “En daar zit de crux”, benadrukt De Kok. Hij adviseert mensen goed te kijken naar welke dekking zij nodig hebben, en wat de premie die daarbij zit dan kost. Daar kunnen mensen flink op besparen. “Ook is het heel erg belangrijk dat je op een rijtje zet welke zorgbehoeften je volgend jaar hebt of denkt te hebben, zodat je kunt kiezen welke aanvullende verzekering je nodig hebt. Sommige mensen hebben die niet nodig, en dan betaal je dus per maand minder premie.”

Ook waarschuwt De Kok dat men voorzichtig moet zijn met het verhogen van het eigen risico om de premie te drukken. “En houdt ook rekening met de contracten van de verzekeraar bij de ziekenhuizen.”

Tot 31 december kunnen mensen overstappen naar een andere zorgverzekering. “Zelfs daarna kun je nog een nieuwe verzekering kiezen, alleen dat moet je wel je oude hebben opgezegd voor het einde van het jaar.”

LEES OOK: Toegankelijke zorg niet meer voor iedereen gegarandeerd, zegt CZ: ‘Heel groot probleem’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer