main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 30 oktober 2022 — 13:10

Stelt Donald Trump zich opnieuw verkiesbaar? ‘Gaat het doen als hij de kans krijgt’

Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer denkt dat er een serieuze kans is dat voormalig president Donald Trump in 2024 een nieuwe gooi doet naar het presidentschap in de Verenigde Staten. “Als hij de kans krijgt, zal hij het zeker doen”, aldus Emmer in WNL Op Zondag op NPO 1.

Hoewel Trump zich officieel nog altijd niet kandidaat heeft gesteld, spreekt hij regelmatig tijdens grote bijeenkomsten, zogenaamde rally’s, van de Republikeinse partij. “Als de peilingen gaan uitwijzen dat Trump een kans maakt, zal hij zeker in de ring stappen”, zegt Emmer. Maar “dan moet hij daartoe wel de kans krijgen en niet worden vervolgd”.

Emmer doelt daarmee op het onderzoek van de politieke onderzoekscommissie naar de rol van Trump tijdens de bestorming van Het Capitool begin 2021. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-president voor het mogelijk bewaren van staatsgeheimen in zijn woning in Mar-a-Lago in Florida.

Onderzoeken

Voor Trump zijn de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van 8 november daarom van groot belang. Mochten de Republikeinen de meerderheid winnen in Congres, zal het Huis van Afgevaardigden een punt zetten achter het onderzoek naar de rol van Trump bij de Capitoolbestorming, zegt de Amerikakenner.

Het onderzoek naar het bewaren van staatsgeheimen gaat hoe dan ook wel door. Emmer: “Dat is een onderzoek dat het ministerie van Justitie doet. De minister op dat departement is van de Democratische partij.” Vooral dat onderzoek is daarom “gevaarlijk” voor Trump, zegt Emmer. “Rommelen met staatsgeheimen is heel strafbaar in de Verenigde Staten.”

Biden

Ondertussen is ook onduidelijk of Joe Biden zich opnieuw verkiesbaar stelt. Vooral zijn leeftijd begint de zittende president parten te spelen, zegt Emmer. “Biden is 79 jaar oud en soms wat gedesoriënteerd. Ik heb hem voor zijn verkiezing in real life gezien en dacht: moet dit de president van de Verenigde Staten worden?”

Maar aankondigen dat hij ermee stopt kan Biden niet, zegt Emmer. “Op het moment dat hij nu zegt dat hij bezig is aan zijn laatste termijn, is hij een lame duck. Dan houdt iedereen de kaarten op de borst en wachten ze af tot de volgende president. Hij moet dus boven de markt blijven hangen.”

Wat in het voordeel van Biden pleit is dat hij “een goed team om zich heen heeft verzameld”, zegt Emmer. “Met een goede minister van Justitie, Merrick Garlan, en een goede minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Het zijn kundige mensen, er is geen drama. Er wordt politiek bedreven op een hele stabiele manier.”

Oekraïne

De midterms in de Verenigde Staten hebben mogelijk grote gevolgen voor Oekraïne. Emmer: De Amerikanen steunen Oekraïne op dit moment bijna grenzeloos. Kiev kan alles krijgen wat ze nodig hebben. Maar de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, heeft gezegd dat het over is met die blanco cheque als zij de meerderheid in het huis krijgen.”

Voor Poetin zou dat goed nieuws betekenen, zegt Emmer. “Verdeeldheid in de Westerse wereld is precies waar Poetin op wacht. En op het moment dat de Amerikanen terughoudender worden, zullen ook in Europa stemmen opgaan om terughoudender te worden. Dat maakt de kansen voor Rusland groter.”

Een deel van de Republikeinen wil Oekraïne overigens wel grenzeloos blijven steunen, aldus Emmer. “Maar de Trumpianen zeggen: America first.”

LEES OOK: Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om aanval Capitool

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer