main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2022 — 08:41

Fractievoorzitter Paternotte: ‘Rare suggestie’ dat D66 lek is over onderzoek Arib

De Kamerfractie van D66 heeft niet de informatie gelekt die heeft geleid tot berichtgeving door NRC over een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat zegt fractievoorzitter van die partij Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

NRC meldde woensdagavond dat er een onderzoek komt naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib toen zij voorzitter van de Tweede Kamer was (2016-2021). Arib wordt volgens de krant in twee anonieme brieven beticht van “machtsmisbruik”, “een schrikbewind” en een “onveilige werkomgeving”.

Na een advies van de landsadvocaat Pels Rijcken besloot het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (Presidium) tot een extern onderzoek. Arib eist opheldering en zegt dat ze door Kamervoorzitter Vera Bergkamp van D66 voor de bus is gegooid. “Opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug”, schrijft Arib op Twitter. Ze las in de krant over het onderzoek naar haar. “Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving.”

‘Rare suggestie’

Het Presidium betreurt dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, maar wil verder niks kwijt. Volgens D66-fractievoorzitter Paternotte is zijn Kamerfractie “natuurlijk” niet het lek. “Dat lijkt me een hele rare suggestie.”

Op de aantijgingen van Arib aan het adres van Kamervoorzitter en partijgenoot Bergkamp wil Paternotte niet reageren. “Ik denk dat het goed is om dat bij mevrouw Arib te laten.”

Ook Paternotte wist naar eigen zeggen voor publicatie door NRC niet van het onderzoek af. “In Den Haag denk je wel vaker: hoe komt iets nou ergens terecht. Maar het gaat hier over mensen. Het is belangrijk dat dit proces zorgvuldig verloopt. Niemand heeft iets aan discussie in kranten of op tv.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Arib eist opheldering van Kamervoorzitter Bergkamp: ‘Ik word door haar voor de bus gegooid’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer