main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 september 2021 — 12:05

Biden Watch: Cheney opent aanval op Trump, neemt zij het in 2024 op tegen Biden?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De tweet van Liz Cheney, het Republikeinse Congreslid en dochter van de machtige oud-vicepresident Dick Cheney, liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Ik hou van Republikeinse presidenten die hun herverkiezing winnen’. Ze voegde ‘plagend’ een foto van oud-president Bush (2001-2009) toe. Het is een aanval op Donald Trump, de president die ze verafschuwt omdat hij het vuurtje opstookte voor de aanval op het Capitool op 6 januari en zijn niet bewezen claims dat de verkiezingen van vorig jaar november zijn gestolen.

Cheney wond er tijdens een interview op CBS geen doekjes om. ‘Ik denk dat miljoenen mensen zich door het hele land verraden en misleid voelen door Trump. Hij zegt dat de verkiezingen zijn gestolen en blijft dat zeggen. Hij blijft dingen roepen die niet waar zijn en blijft geld inzamelen voor die claims’. Cheney lijkt op dit moment de enige serieuze Republikeinse uitdager te zijn van Trump voor de presidentsverkiezingen in 2024. Daarmee stelt ze zich binnen de Republikeinse partij dapper, maar ook kwetsbaar op.

Speciale commissie

Ze nam zelfs plaats in de speciale commissie die de opstand bij het Capitool en de rol van Trump daarbij onderzoekt. Ze is met een collega de enige Republikein die zitting neemt in de commissie die door een groot deel van de Republikeinse achterban wordt gezien als een Democratische poging om Trump te beschadigen. Cheney wil volgend jaar worden herkozen als Congreslid namens haar thuisstaat Wyoming, maar zal alle denkbare drek vanuit het kamp-Trump en het fanatiekste deel van zijn achterban over zich heen krijgen. ‘De Liz Cheney’s van deze wereld, we moeten van ze af’, foeterde Trump tijdens een rally. De Trump-campagne wil met een nog rechtsere tegenkandidaat in de voorverkiezingen voorkomen dat Cheney een nieuwe termijn krijgt.

‘Cow girl’ politicus

De dreigende scheuring-in-slowmotion binnen de Republikeinse partij zit er al langer aan te komen. Veel Republikeinse politici laten in de coulissen weten dat ze zich niet kunnen vinden in een partij onder leiding van Trump, maar durven dat niet hardop te zeggen uit angst voor represailles. Maar niemand minder dan oud-president George W. Bush gaat volgende maand in Dallas campagne voor haar voeren. Hij beschouwt Trump als een gevaar voor de natie en dat impliceert dat Liz Cheney de redding ervan zou zijn. Cheney houdt met alles rekening. Ze lust Trump rauw en hij haar. Liz komt uit een echte rodeostaat. In hetzelfde CBS-interview gaf ze aan dat ze verwacht forse klappen van Trump te krijgen. ‘Maar in onze familie zeggen we: ‘Cow girl up. Meteen weer opstaan en terugvechten!’ Sommigen noemen de aartsconservatieve politicus al de nieuwe Amerikaanse Margaret Thatcher!

Het kan dus gebeuren dat over drie jaar niet Trump, maar Liz Cheney het opneemt tegen Joe Biden. En dan kan het ook nog zo zijn dat Cheney een eigen partij begint en zo de strijd aanbindt tegen Biden en… Trump!

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer