main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 april 2024 — 08:58

Zonnepanelen steeds grotere kostenpost, leveranciers niet transparant: ‘Weten niet of bedragen wel eerlijk zijn’

Huishoudens met zonnepanelen worden steeds vaker geconfronteerd met onverwacht hoge kosten. Energiemaatschappijen ‘straffen’ zonnepaneelhouders voor stroom die ze zelf opwekken. Deze bedragen kunnen flink oplopen. “Energieleveranciers veranderen de spelregels tijdens het spel”, aldus Tweede Kamerlid van de VVD Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bijna drie van de acht miljoen Nederlandse huishoudens heeft momenteel zonnepanelen, die allemaal de dupe zijn van onverwacht oplopende kosten. “Energieleveranciers introduceren allerlei manieren om de kosten bij de bezitter neer te leggen”, ziet Erkens. “Als je op dit moment een contract hebt, vind ik het vrij gek dat je met een lopend contract opeens de voorwaarden kan aanpassen.”

‘Stel heldere en strenge regels op’

Als de extra kosten niet berekend worden, bestaat daarnaast de kans dat deze kosten indirect terecht kunnen komen bij mensen die geen zonnepanelen op hun dak hebben. Erkens roept de Tweede Kamer daarom op om heldere en strenge regels op te stellen. “Dat je gedurende een contract niets mag aanpassen. Je tekent nota bene een contract omdat je zekerheid wil.” Ook eist de VVD’er transparantie van energieleveranciers. “Waar baseer jij je prijzen op en zijn die kosten daadwerkelijk zo hoog?”

Zonnepaneelhouders kijken veelvuldig op vergelijkingswebsites om het meest aantrekkelijke contract te kiezen. “Dan wil je wel kunnen vergelijken wat de voorwaarden zijn die je krijgt aangeboden. Als alle leveranciers dat op een andere manier doen, zie je door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is het intransparant. We weten niet of de bedragen die leveranciers vragen wel eerlijk zijn.”

Energieleveranciers moeten richting de toezichthouder kunnen onderbouwen dat het bedrag wat ze vragen samenhangt met de kosten die worden gemaakt. “Dat is op dit moment niet zeker. Als blijkt dat dit niet eerlijk gaat, grijpt de toezichthouder in en volgt er een boete.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Duidelijkheid

Mensen met zonnepanelen die ervan uitgingen rendement te kunnen maken, twijfelen of hebben zelfs spijt van hun aankoop, ziet het VVD-Kamerlid. “En mensen die zonnepanelen willen aanschaffen, wat we willen aanmoedigen om Nederland te verduurzamen, weten niet in hoeveel jaar ze deze investering kunnen terugverdienen. Er moet duidelijkheid komen.”

De tientallen Nederlandse energieleveranciers kunnen zelf beslissen welke kosten ze bij de gebruiker in rekening brengen. “Daar zitten ook een paar tussen die deze kosten niet in rekening brengen of veel lagere kosten vragen. Daarom moet deze markt transparant worden, zodat een huishouden met zonnepanelen makkelijk kan wisselen van leverancier wanneer ze dat willen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten stelde eerder dat er nog geen grote misstanden waren aangetroffen. “Dat is kort door de bocht”, stelt Erkens. “Er wordt onderzoek gedaan of de prijzen niet te hoog zijn.”

Lees ook:

Dat vraag naar zonnepanelen toeneemt is niet per se goed nieuws: ‘Ons stroomnet zit vol’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer