main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2021 — 09:44

Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs: ‘Wordt steeds belangrijker’

De genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs zijn vanochtend in Goedemorgen Nederland bekendgemaakt door jurylid Joost Eerdmans. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, schrijfster Lale Gül, columnist Ronald Plasterk, historicus Piet Emmer en presentatrice Fidan Ekiz maken kans op de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan ‘mensen met lef, die strijden voor het vrije woord, taboes durft te doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat’.

De prijs wordt volgens Eerdmans steeds belangrijker. “Als je je mening geeft, word je meteen aangevallen en met de grond gelijk gemaakt.”

‘Tegen de stroming in’

Marcouch maakt kans op de Pim Fortuyn Prijs omdat hij “als zoon van een Marokkaanse immigrant stelling durft te nemen richting zowel de moslimgemeenschap als de autochtone bevolking. Daarmee maakt hij niet alleen vrienden. Zijn kritische houding jegens de orthodoxe islam kwam hem in 2008 zelfs op een fatwa (islamitische veroordeling) te staan.”

Volgens de jury heeft Lale Gül met haar autobiografische roman ‘Ik ga leven’ een openhartig boek geschreven over de hypocrisie binnen haar gemeenschap. “Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken en wordt ze bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord.”

Plasterk is genomineerd omdat hij zich na zijn ministerschap in het publieke debat is gaan mengen met columns in De Telegraaf. “In zijn opinie zwemt hij tegen de stroming in. Zo bracht hij een nieuwe dimensie in het klimaatdebat, door de noodzaak van kernenergie te verdedigen.”

‘Duidelijke taal’

Voor Emmer is gekozen omdat hij na zijn onderzoek naar de slavernij veel kritiek heeft gekregen van “politieke activisten die hem valselijk van racisme beschuldigden. Hij durfde zich in deze moeilijke en emotionele debatarena te uiten en te verdedigen tegen de ranzige aantijgingen van mensen die diversiteit van opinies en wetenschappelijke resultaten niet willen tolereren”.

Fidan Ekiz behandelt in haar columns en boeken “heikele kwesties die haar persoonlijke leven raken en tevens sterk beïnvloeden. Zonder moeite, schroom of angst spreekt ze in duidelijke taal over integratieproblemen, het Erdogan-regime of de persvrijheid”. Ook als duo-presentator van het dagelijkse NPO1-programma de Vooravond deelt ze geregeld een “bevlogen mening”. Ekiz was in 2019 ook al genomineerd.

De prijs, een wisselbokaal, wordt op 20 mei uitgereikt in Nieuwspoort. Naast Eerdmans zitten in de jury Simon Fortuyn, Afshin Ellian (die de prijs in 2015 als eerste won) en Esther van Fenema (vorig jaar genomineerd). De laatste twee zijn in de plaats gekomen van Rita Verdonk en Leonard Ornstein. In 2020 won Jort Kelder de prijs.

LEES OOK: Lale Gül stopt met schrijven over islam na bedreigingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer