main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 7 december 2019 — 16:50

Burgemeesters luiden noodklok over politietekort: ‘Het piept en het kraakt’

Burgemeesters en korpschefs luiden de noodklok over het tekort aan agenten in de regio. Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad.

De burgemeesters van veertig grote gemeenten en de korpschefs van tien regionale politie-eenheden maken zich zorgen. Zo ook Paul Depla, de burgemeester van Breda. “Agenten kunnen hun werk niet goed doen, het piept en kraakt binnen de teams en de druk binnen de politie neemt toe. Daar maak ik me zorgen over”, zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Depla maakt de druk op de politie het lastiger om nieuwe mensen te werven. “Mensen die met volle energie en overtuiging voor het politievak kiezen vinden die druk steeds lastiger. Zo haken mensen af en kom je in een neerwaartse spiraal terecht.”

Geen tekort, wel probleem

CDA-Kamerlid en oud-politieman Chris van Dam spreekt tegen dat er een tekort is, maar er is wel degelijk een probleem zegt hij in WNL op Zaterdag. “Er waren nooit zoveel politiemensen als nu in Nederland. Het zijn alleen veel oude politiemensen die beperkt ingezet kunnen worden. Bepaalde klussen, zoals nachtdienstinzet en ME komen op de schouders van jongeren terecht en die zijn in de minderheid.”

Extra werk

Daar komt nog bij dat er extra werk is gekomen, zoals het beveiligen van advocaten of officieren van justitie. Daar is binnen de Tweede Kamer nog geen antwoord op. “17.000 politiemensen gaan in de komende zeven jaar met pensioen, dit los je niet zomaar op”, zegt Van Dam.

LEES OOK: Politievakbond: ‘Sluiten politiebureaus slecht nieuws burgers, goed nieuws criminelen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer