main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Voorzitter Wim Kuijken van de Kiesraad tijdens de bekendmaking van de kandidatenlijsten voor de Europese Parlementsverkiezingen.
29 april 2024 — 18:34

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Nog nooit stonden er zo veel partijen op het stembiljet bij de Europese verkiezingen. In 2014 deden negentien partijen mee en in 2009 zeventien. Vijf jaar geleden konden mensen kiezen uit zestien partijen.

Van de 21 partijen die zich hadden aangemeld, is alleen Jezus Leeft niet toegelaten. De partij had de geboortedata van de kandidaten niet ingevuld op het stemformulier. Dat is voor de Kiesraad een onherstelbaar verzuim. De partij tekende bezwaar aan, maar dat werd afgewezen. “Dit besluit is niet lichtvaardig genomen. Het is vrij uniek dat dit gebeurt”, zei Wim Kuijken, de voorzitter van de Kiesraad.

Jezus Leeft kan nog naar de Raad van State stappen. Die doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak.

Stembiljet

Om op het stembiljet te komen, moesten de partijen afgelopen dinsdag hun geprinte formulieren fysiek inleveren op het kantoor van de Kiesraad in Den Haag. Dit waren niet alleen de kandidatenlijsten, maar bijvoorbeeld ook verklaringen waarin elke kandidaat de plek op de lijst accepteert, met een kopie van een identiteitsbewijs erbij. Drie andere partijen hadden ook fouten gemaakt, maar zij hebben dit hersteld.

Bij de afgelopen Kamerverkiezingen moest de Kiesraad in korte tijd 12.000 bladzijden controleren. Voor de Tweede Kamer is Nederland opgedeeld in twintig kieskringen. Nu is Nederland één kieskring en daardoor viel het werk mee. Toch herhaalde Kuijken zijn oproep om partijen de mogelijkheid te bieden zich digitaal aan te melden. Het demissionaire kabinet werkt daaraan. Kuijken is daar blij mee, maar waarschuwt dat dit nog flink wat tijd kost.

Bij de andere partijen werden alle kandidaten goedgekeurd. Vijf jaar geleden kreeg de PvdA de meeste stemmen. Daarom is GroenLinks-PvdA nu de eerste lijst op het stembiljet. PVV, de grootste partij in de Tweede Kamer, is lijst acht. BBB, Nieuw Sociaal Contract en JA21 doen voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. DENK heeft zich niet aangemeld en ontbreekt op de lijst.

Lees ook:

Nederland loopt nog niet warm voor Europese verkiezingen: ‘Norm moet zijn dat we wél gaan stemmen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer