main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2024 — 08:35

D66 overstag: partij wil NAVO-norm in wet verankeren

D66 wil in de wet vastleggen dat 2 procent van het bruto nationaal product naar defensie gaat. Dat zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De partij sluit zich aan bij een wetsvoorstel van SGP, VVD, CDA en Volt.

D66 wilde jarenlang niet committeren aan de NAVO-norm. “Dat was breed bij veel partijen”, zegt Paternotte. Zijn partij is van gedachten veranderd en wil de NAVO-norm nu zelfs wettelijk verankeren. “Wij gaan meedoen aan het wetsvoorstel van de SGP om minstens 2 procent van ons bruto nationaal product in defensie te steken. We gaan het voorstel mede indienen.”

De steun van D66 helpt het voorstel mogelijk aan een Kamermeerderheid. “Dat zou zeker kunnen. Dat zou denk ik goed nieuws zijn”, zegt Paternotte, die pleit voor meer samenwerking in Europa. “Mijn volgende stap zou zijn om iedereen ervan te overtuigen om ook voor die Europese krijgsmacht te zijn, want dan halen we uit die 2 procent ook echt wat het waard is.”

“Als ieder land zijn eigen ding blijft doen, dan steken we veel geld in defensie, maar krijgen we niet de sterke defensie die we nodig hebben”, waarschuwt het D66-Kamerlid. “We halen weinig uit de 2 procent, als we het niet Europees doen.”

4 procent

Defensieminister Kajsa Ollongren waarschuwde onlangs dat Europese NAVO-leden mogelijk zelfs 4 procent van het bbp moeten investeren in defensie, als in de Verenigde Staten na de verkiezingen in november Donald Trump aan de macht komt. “Dat is heel reëel”, reageert Paternotte. “Uiteindelijk geeft Amerika meer geld uit aan defensie dan alle andere lidstaten van de NAVO bij elkaar opgeteld.”

Maar de eerste stap is die NAVO-norm van 2 procent vastleggen in de wet, benadrukt Paternotte. “Het gaat er dan ook om dat je het langdurig vastlegt, zodat je echt weet: voor de komende vijftien jaar kunnen we plannen en een strategie maken en kunnen we diepte-investeringen doen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dat is ook nodig om de wapenindustrie op gang te krijgen. “Dat heeft de industrie nodig, anders krijg je niet de wapenindustrie die je nodig hebt om ons te beschermen.”

Donald Trump

Paternotte presenteert vandaag een manifest om Nederland veilig te houden. “De kern is dat we echt wakker moeten worden”, zegt de liberaal. Hij maakt zich grote zorgen over een mogelijk presidentschap van Republikein Trump. “We zien dat Trump echt goede kans maakt om gekozen te worden.”

Hij gaat verder: “Zijn eerste termijn was al geen feest voor Europa, met een handelsoorlog over staal en aluminium, maar natuurlijk ook met het terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Waar hij nu mee dreigt, is nog serieuzer. Hij zegt: misschien trek ik Amerika wel terug uit de NAVO en trek ik troepen terug uit Europa. Dat raakt direct onze veiligheid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De verkiezingen in Amerika zijn al in november. “We kunnen maar beter vandaag beginnen”, zegt Paternotte. “Als Trump aan de macht komt, kan hij daarna elke dag maatregelen nemen die voor Europa gevaarlijk zijn. Een halfjaar afwachten heeft in ieder geval geen zin.”

Lappendeken

Paternotte benadrukt dat er meer geld naar Defensie moet. “Dat moet in heel Europa gebeuren. Dus niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in België, waar ze flink achterlopen.” Bovendien moeten Europese NAVO-landen beter op elkaar zijn afgestemd. “Europa heeft 178 verschillende wapensystemen, de VS 30. Als we samen zouden moeten vechten, hebben we heel veel verschillende systemen die helemaal niet op elkaar aansluiten.”

Hij wil dat Europese landen samen wapens gaan inkopen en produceren. “In Oekraïne worden ze soms helemaal gek van de wapens die ze uit Europa krijgen, met eigen aanvoerlijnen en trainingsprogramma’s”, zegt Paternotte. “Als we het zonder Amerika moeten doen, moeten we het meer samen doen. Nu is het een lappendeken.”

Lees ook: 

Defensieminister Kajsa Ollongren uit zorgen over ‘kritieke’ situatie in Oekraïne: ‘We moeten echt meer doen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer