main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2024 — 10:52

OM waarschuwt voor wildgroei aan flitspalen: ‘Grote onderlinge verschillen liggen op de loer’

Als gemeenten zelf snelheidsovertreders gaan beboeten, dreigt een wildgroei aan flitspalen. Daarvoor waarschuwt het Openbaar Ministerie. “Wij vinden het belangrijk dat er een eenduidig beeld is over de verkeershandhaving”, zegt hoofdofficier van het Parket Centrale Verwerking Liesbeth Schuijer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De burgemeesters van de vier grote steden stuurden in maart een brandbrief naar het demissionair kabinet. Om wegen veiliger te maken, willen ze zelf flitspalen kunnen plaatsen. Op dit moment ligt die verantwoordelijkheid bij het OM.

Als het aan Schuijer ligt, blijft dat ook zo. Als gemeenten zelf mogen bepalen waar een automatische snelheidscontrole wordt uitgevoerd, weten weggebruikers niet waar ze aan toe zijn. “We moeten voor het hele land op dezelfde manier beslissen waar flitsers worden neergezet.”

Het OM vindt dat handhaving “achteraan moet staan”, zegt Schuijer. “Je moet eerst andere maatregelen nemen, zoals het beïnvloeden van het rijgedrag en het aanpassen van de weginrichting.” Ze waarschuwt: “Op het moment dat gemeenten zelf hun prioriteiten mogen of moeten gaan stellen, ligt op de loer dat er grote onderlinge verschillen ontstaan.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Dat heeft wat ons betreft geen duurzame invloed op de verkeersveiligheid. Het zou ook het draagvlak onder verkeersdeelnemers voor die handhaving kunnen doen afnemen en gevoelens van onrechtvaardigheid oproepen”, zegt de hoofdofficier. “Daarom willen wij het niet.” In het AD zei Schuijer eerder op de ochtend al dat het verkeer niet veiliger wordt door Nederland vol te hangen met flitskasten.

‘Woud aan flitspalen’

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte begrijpt het OM. Als gemeenten hun zin krijgen, “dan krijg je straks een flitspaal van het Rijk en daarachter een paal van de gemeente. Dan heb je een woud aan flitspalen”, zegt Paternotte. “Als de politie en het OM zeggen ‘dat is niet veilig’, moeten we het niet doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hij begrijpt dat gemeenten straten veiliger willen maken. “Zij moeten dan waarschijnlijk andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat drukke straten veiliger worden.”

Lees ook: 

Fietsenmaker wil fatbike niet meer maken: ‘Je kan hem zo weggooien’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer