main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 april 2024 — 20:08

Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld door ‘veiligheidsmannetjes’ met zwarte koffers.

Voormalig voorzitter van de Politiebond Jan Struijs vertelt in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau dat de beveiliging van de koning op Koningsdag “echt topsport” is. “Je moet maar eens een keer vijf of zes uur langs álles in de gaten houden.” Het zijn enorm veel prikkels en onregelmatigheden waar de beveiligers en politieagenten alert op moeten zijn.

Ieder jaar zie je ook tal van ‘veiligheidsmannetjes’ rondlopen met zwarte koffers. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom vertelt dat het kogelvrije schermen zijn, die snel kunnen worden gebruikt om de koning indien nodig te beschermen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Grote veiligheidsoperatie

De stoet zal dit jaar vermoedelijk kleiner zijn dan in Rotterdam, zegt koningshuisdeskundige Coks Donders. “Dat heeft met verschillende dingen te maken, zoals de grootte van de stad. Het is dit jaar in Emmen, toch wel een andere plek dan de grote stad Rotterdam waar met veel meer dingen rekening gehouden moet worden.”

Hoe dan ook zal het volgens Donders een grote veiligheidsoperatie zijn. “Ik weet bijvoorbeeld dat als je het nieuws een beetje hebt gevolgd rondom Emmen, er bepaalde dingen zijn die de koning niet kan doen die de plaatselijke bevolking wel graag had gewild. Omdat het vanwege de veiligheid gewoon niet kan.”

Ook prinses Amalia wordt nog altijd streng bewaakt, sinds zij wordt bedreigd. Benieuwd welke maatregelen er zoal zijn getroffen en hoe dat in zijn werk gaat? Luister nu naar de bonus-aflevering van de podcast hieronder!

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Asielzoekers in Gouda klaar voor Koningsdag: ‘We willen meedoen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer