main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2024 — 12:11

Nederland vangt veel sneller asielzoeker op dan buurlanden, staatssecretaris wil ingrijpen

Nederland keurt nog altijd veel meer asielverzoeken goed dan buurlanden België en Duitsland, meldt De Telegraaf. Niet alleen komen er veel oorlogsvluchtelingen naar ons land, asielzoekers krijgen hier ook sneller het voordeel van de twijfel. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil daar verandering in brengen.

In de 27 landen van de Europese Unie hebben vorig jaar bijna 410.000 mensen asiel gekregen. Dat is een stijging met 7 procent in vergelijking met 2022, blijkt uit cijfers van Eurostat.

Duitsland, de grootste lidstaat, nam de meeste mensen op en is goed voor 37 procent van alle goedgekeurde asielaanvragen in de EU. Frankrijk (13 procent) en Spanje (13 procent) volgen op afstand. Deze drie landen zijn samen verantwoordelijk voor 63 procent van alle goedgekeurde asielaanvragen in 2023. Nederland staat op de zevende plaats.

Maar als het gaat om het inwilligingspercentage, staat Nederland op eenzame hoogte. Vorig jaar werd 80 procent van de asielaanvragen goedgekeurd. Ter vergelijking: Frankrijk keurde slechts 31,4 procent van de aanvragen goed. Ook buurlanden België (44,7 procent) en Duitsland (62,2 procent) honoreren aanzienlijk minder asielverzoeken.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Roemenië, IJsland en Zweden zijn het strengst. Daar krijgt minder dan 30 procent van de asielzoekers onderdak. In 2022 lag het percentage in Nederland overigens zelfs nog boven de 80 procent.

Voordeel van de twijfel

Een belangrijke reden is dat Nederland veel oorlogsvluchtelingen opvangt, zoals mensen die zijn gevlucht uit Syrië. Zij gelden als “verzoekers uit landen van herkomst met een hoog inwilligingspercentage”, schreef het ministerie van Justitie in het jaarverslag ‘De Staat van Migratie’.

Maar er is ook een andere oorzaak. Vanwege groeiende achterstanden geven IND-medewerkers de laatste jaren steeds vaker het voordeel van de twijfel aan asielzoekers in plaats van dat ze eerst onderzoek doen, schrijft de krant. Demissionair staatssecretaris Van der Burg wil daar verandering in brengen.

Hij wil dat de IND een voorbeeld neemt aan instanties in andere EU-lidstaten, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman wil dat de bewijslast “zoveel mogelijk” bij de asielzoeker komt te liggen.

‘Niet te vergelijken’

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte vraagt zich af of de cijfers wel te vergelijken zijn met onze buurlanden. “Nederland krijgt veel minder asielaanvragen dan Duitsland en België. Die landen zijn populairder bij asielzoekers dan Nederland”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bovendien, zegt Paternotte: “Ik denk dat dit komt omdat ze in Duitsland in tweede instantie vaak meer asielverzoeken goedkeuren. Eerst wordt het afgewezen, maar in latere instantie krijgen mensen alsnog een asielstatus.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Paternotte is blij met het Europees migratie- en asielpact, dat eind vorig jaar werd gesloten. “Dat was echt hoog tijd. We moeten veel sterker samenwerken om die buitengrens te beveiligen en te zorgen dat je echte vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen, kan opvangen.” Mensen die asiel krijgen in Nederland, moeten sneller aan het werk, vindt het D66-Kamerlid. “De reden dat het voor ons zwaar is om veel mensen op te vangen, is ook dat heel veel asielzoekers gedwongen worden om stil te zitten, terwijl we heel veel banen hebben.”

Lees ook:

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rutte geschokt nadat Slovaakse premier Fico is beschoten

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij gewond is geraakt. “Ik wens hem veel sterkte,…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer