main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 maart 2024 — 08:23

Dat vraag naar zonnepanelen toeneemt is niet per se goed nieuws: ‘Ons stroomnet zit vol’

Sinds de Eerste Kamer besloot de salderingsregeling in stand te houden, maken installateurs voor zonnepanelen en zonnestroom overuren, meldt Techniek Nederland. De vraag naar zonnepanelen is met 18 procent toegenomen. Een nadelig gevolg is dat het stroomnet overvol raakt, zegt voorzitter Doekle Terpstra in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Middels de salderingsregeling kunnen huishoudens de extra opgewekte energie via zonnepanelen verrekenen met de energie die wordt verbruikt. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) achtte deze financiële stimulering niet meer nodig en wilde derhalve de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. De Eerste Kamer verwierp het voorstel van de bewindsman.

Verduurzaming

Dat nu weer meer wordt geïnvesteerd in zonnepanelen zag Terpstra aankomen. Enerzijds ziet hij dat als voordelig. “We waren al wereldkampioen zonnepanelen. Die ontwikkeling gaat door en dat is heel goed nieuws voor de verduurzaming van Nederland.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Maar Terpstra vraagt zich af: “Waarom is een zo succesvolle aanpak niet naar een einde gebracht zodat wij iets nieuws konden introduceren?” Jetten wilde een regeling waarin mensen worden gestimuleerd om energie zelf te gebruiken. “Dat gebeurt nu niet”, zegt Terpstra.

Dat zorgt voor problemen op het net, legt hij uit. “Ongeveer 70 procent van de opgewekte energie gaat terug naar het net. We gebruiken voor onszelf nog maar iets van 30 tot 40 procent. We moeten proberen het net te ontlasten en zoveel mogelijk energie zelf gebruiken, omdat wij nog steeds terug leveren via het net.”

Stroomnet zit vol

Met andere woorden: “Door steeds meer zonnepanelen te krijgen, wat voor de verduurzaming heel goed is, zie je dat de energie in het net aan het stapelen is. Dus het probleem van congestie wordt alleen maar groter. Het net komt steeds voller te zitten.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Netbeheerders waarschuwen al langer dat Nederland in de problemen kan komen door een overvol stroomnet. Bedrijven zouden niet meer of het net aangesloten kunnen worden en op momenten kunnen energie niet terugleveren. Energienetwerkbedrijf Alliander waarschuwt dat wij tien jaar in de file kunnen komen te staan op het stroomnet. Terpstra beaamt dit.

Lees ook:

Grootgebruikers dieper in de buidel laten tasten: zo wil CDA-leider Bontenbal het overvolle stroomnet aanpakken

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer