main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 oktober 2020 — 17:19

Familiebedrijven doen het erg goed in coronacrisis: ‘Bijna niemand ontslagen’

Familiebedrijven doen het relatief gezien erg goed tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van het WNL-programma Stand van Nederland. “Wat ons verbaasde is dat zij bijna niemand ontslagen hebben”, zegt programmamaker Marien van der Kooij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Stand van Nederland ondervroeg 50 familiebedrijven over hoe het gaat tijdens de coronacrisis. “Bij WNL hebben we een traditie met familiebedrijven”, zegt Van der Kooij. “We vonden het interessant om te weten hoe zij het doen in deze crisis.” Een kwart van de bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. “Het is de dobber waar de Nederlandse economie op drijft.”

Dat familiebedrijven bijna niemand hebben ontslagen komt doordat zij veel belang hechten aan continuïteit in het bedrijf, zegt Van der Kooij. “Zij zien hun werknemers ook als familieleden. Ze hebben mensen vaak al twintig jaar in dienst, soms zelfs meerdere generaties. Zij willen het voor de volgende generatie net zo goed achterlaten als dat zij het kregen van hun voorouders.”

Familiebedrijven hebben volgens de programmamaker sowieso meer spek op de botten. “Familiebedrijven zijn van oudsher goed in sparen tijdens goede tijden. In 2008 toen de financiële crisis begon, merkte je dat ook. De familiebedrijven bleven toen vrijwel allemaal overeind.”

‘Familiebedrijven zijn erg innovatief’

Ook tijdens deze crisis blijken familiebedrijven erg innovatief, ziet Van der Kooij. “Het merendeel van de bedrijven is zich tijdens de lockdown gaan toespitsen op online diensten. Veel zijn er ook extra activiteiten naast gaan doen.” Zo kent de programmamaker een textieldrukker uit Groningen die normaal shirts bedrukt voor evenementen. “Die had niets meer te doen.” Na een investering van 30.000 euro kon het bedrijf ook mondkapjes produceren. “Dat draait nu erg goed. Ze leveren aan alle ziekenhuizen en zijn nu op zoek naar een tweede machine.”

Het helpt voor familiebedrijven ook dat ze geen rekening hoeven te houden met aandeelhouders. “Als je als bedrijf met aandeelhouders 30.000 euro voor een investering moet vrijmaken, moet je daar een speciale vergadering voor beleggen.” Ook helpt het dat bij familiebedrijven elke generatie wil vernieuwen. “Ze willen andere dingen produceren dan hun ouders.”

De uitzending van Stand van Nederland over familiebedrijven in de coronacrisis is donderdagavond om 20.25 te zien op NPO 2.

LEES OOK: Deze bedrijvendokter helpt ondernemers door de coronacrisis heen: ‘Kansen pakken om weer te groeien’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer