main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 april 2024 — 10:40

Soevereinen zorgen voor toenemend dreigingsniveau in Nederland: ‘Zij acteren en ageren tegen de rechtsstaat’

Afgelopen jaar deden AIVD en MIVD tien verzoeken per dag om dreiging in ons land te onderzoeken. Dat blijkt uit cijfers van de toezichthouder die de Nederlandse inlichtingendiensten controleert. “Dat reflecteert dat de dreiging toeneemt”, uit veiligheidsdeskundige Glenn Schoen zijn zorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Schoen laat het rapport zien dat Nederland met veel dreigingen te maken heeft. “Het is een hele waslijst. Van spionage en terrorisme tot contraproliferatie. Wij merken dat de dreigingen toenemen.”

Schoen zegt dat de interesse in globale gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne en het conflict in Gaza impact hebben op Nederland. Daardoor komt ook meer op het bordje te liggen van onze inlichtingendiensten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast neemt ook de dreiging toe van wat men rechtsterrorisme of anti-institutioneel activisme noemt. “Dat gaat over de soevereinen en andere mensen in Nederland die acteren en ageren tegen de rechtsstaat.” De AIVD en MIVD spreken zich daar vervolgens over uit. “Hier zie je voor het eerst gereflecteerd in cijfers dat daar meer naar gekeken moeten worden. Blijkbaar is er echt een dreiging.”

Soevereinen

De soevereinen “zijn mensen die niet accepteren hoe de Nederlandse staat is ingericht”, vertelt Schoen. “Ze hebben een ander model voor ogen. Ze denken dat de Nederlandse regering en de volksvertegenwoordiging niet legitiem zijn.”

Ze zetten zichzelf als het ware buiten de maatschappij en rechtsorde. De soevereinen vinden dat zij geen belasting moeten betalen en dat de regels niet voor hen gelden. “Als je je onttrekt aan de rechtsstaat, dan maak je er een rommeltje van. Als we opeens tienduizend mensen hebben in Nederland die geen belasting willen betalen, niet luisteren naar een deurwaarder, geen boetes betalen en hun eigen regels maken. Dan creëren we een probleem”, waarschuwt de veiligheidsexpert.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Daarachter schuilt altijd een klein radicaal element, dat mogelijk geweld wil gebruiken, stelt Schoen. Als voorbeeld noemt hij de Duitse Reichsbürger-beweging, die met wapens een coup wilde plegen in Berlijn. Zij werden voortijdig opgepakt en staan vandaag voor de rechter in Duitsland.

‘Zorg is er wel degelijk’

Volgens Schoen moeten wij deze dreiging zeer serieus nemen. “Zorg is er wel degelijk. De inlichtingendiensten spreken zich hier vrij hard over uit, dat dit groeiende is.” De groei werd vooral aangewakkerd na de Covid-periode en is ook terug te zien in Amerika en Duitsland.

Schoen legt uit waarom de huidige beweging extra gevaarlijk is en meer aandacht verdient. “Vaak is extreemrechts vrij ongeorganiseerd. Het zijn kleine groepjes neonazi’s met vreemde ideeën. Nu zijn het grotere groepen mensen die een gedachtegoed delen. Zij communiceren en vormen veel meer een beweging.”

Wat is ertegen te doen?

De veiligheidsdeskundige zegt dat bewustwording de eerste stap is naar meer veiligheid. Vervolgens moet er actie ondernomen worden, door te onderzoeken om wat voor personen het precies gaat bij de soevereinen. “Zitten er mensen tussen die bij de politie of het leger werken? Zijn er mensen met toegang tot wapens? Hebben zij vreemde waanideeën en willen ze gevaarlijke dingen doen?”, somt Schoen een aantal cruciale vragen op. “Je moet een oogje hebben op wat die nieuwe beweging wordt en zien wat de tendensen zijn waar wij ons zorgen over moeten maken.”

Lees ook:

‘Alarmerend’ jaarverslag van AIVD: ‘We zitten in het voorportaal van een oorlog’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer