main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 april 2024 — 10:18

Familie Tokkie aast in nieuwe documentaire op eerherstel: ‘Vraag me af of ze hun naam hebben gezuiverd’

De familie Tokkie aast in een nieuwe documentaire op eerherstel. Ruim twintig jaar geleden werd de familie landelijk bekend door de realityserie ‘De Tokkies’, waar de familie, afkomstig uit een Amsterdamse volkswijk, na een uit de klauwen gelopen burenruzie op de voet werd gevolgd. AD-columnist Angela de Jong heeft een dubbel gevoel over de documentaire. “Ik vraag me eerlijk gezegd af of het gelukt is om hun naam te zuiveren”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Door de populariteit van de voormalige realityserie is de term ‘tokkie’ zelfs opgenomen in de Dikke van Dale. Tot groot leed van de hoofdrolspelers zelf. “Ik ben beroemd geworden met pijn en verdriet”, vertelt Hanna in de documentaire. “Mijn neefjes en nichtjes kregen gewoon klappen op school omdat ze Tokkie heten.” Duidelijk wordt dat de familie de afgelopen twintig jaar bewust afstand heeft gedaan van de media. Tot nu.

Burenruzie

Wat een realityserie volgens De Jong interessant maakt, is dat bekende mensen, die naar het schijnt een bijzonder leven leiden, eigenlijk heel gewoon zijn. “Of dat ze je meenemen naar een deel van de wereld of land wat het gros niet heel goed kent. Dat is natuurlijk deze familie, die in een volksbuurt woont en ander gedrag vertoont dan de doorsnee mens.”

De familie Tokkie kwam in de picture door een enorme burenruzie in hun wijk in Amsterdam. “Ze benaderden zelf de media, omdat ze wellicht dachten dat dat de juiste manier was om niet het huis uitgezet te worden. Omdat mensen dan zouden zien hoe het echt in elkaar zit.” Volgens de familie was het beeld dat in de media van ze ontstond toen al onjuist. “Maar de media benaderen pakte faliekant verkeerd uit voor ze.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Naam zuiveren

De documentaire laat zien hoe de familie twintig jaar later door het leven gaat. “We zien hoe ze nu leven en hoe ze gebukt gaan onder het feit dat ze een bekende naam hebben. De achternaam is tot een soort scheldwoord verbasterd.” Volgens De Jong is het besef dat Tokkie een achternaam is, en niet zomaar een scheldwoord, bij de jongste generatie volledig verdwenen. Frappant is dat de familie eigenlijk helemaal geen Tokkie heet, maar Ruijmgaart. “Alleen de moeder heet Tokkie, vanuit haar meisjesnaam.”

De AD-columnist benadrukt dat het verhaal van de familie triest is. “Toen ik de documentaire zag, hield ik er een onprettig gevoel aan over. Het zijn mensen die in die periode beter tegen zichzelf beschermd hadden moeten worden. Ze wisten niet hoe televisie werkte.” De AD-columnist onderstreept dat de familie nog geluk heeft gehad dat de realityserie twintig jaar geleden is opgenomen. “En dat Twitter nog niet bestond.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Financieel goed geboerd

Tegelijkertijd wordt in de documentaire duidelijk dat de familie ook financieel flink genoten heeft van hun bekendheid. “Dat ze bijvoorbeeld een hitje hadden en daar optredens mee hadden. De problemen kwamen pas op het moment dat de inkomsten daaruit opdroogden. Aan de ene kant heb je verdriet, aan de andere kant hoor je ze ook zeggen dat je schijt moet hebben aan wat mensen van je vinden. Dat maakt het dubbel.”

Realityseries zijn aan een ware comeback bezig. “En je ziet dat de randen weer opgezocht worden”, aldus De Jong. Ze waarschuwt mensen die overwegen om zich op te geven voor een realityshow. “Je hebt geen idee wat je te wachten staat. Ook al denk je in al je naïviteit dat je gewoon jezelf bent en je je hartstikke leuk gedraagt, in de montage kan dat er heel anders uitzien. Je weet nooit hoe makers ermee aan de haal gaan.”

Lees ook:

Documentaire over gijzeling Apple Store toont unieke daderbeelden: ‘Bodycam heeft alles gefilmd’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer