main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 30 april 2024 — 07:00

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met de drug. Ze raakte anderhalf jaar verslaafd en haar leven hing voor een lange tijd aan een zijden draadje, vertelt ze in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Fijneman ontdekte flakka in de GHB-scene. “Dat middel was toen best wel heftig. Dat gebruik je niet zomaar dagelijks. Het was meer iets voor een keer tussendoor”, vertelt ze.

Ze gebruikte destijds ook andere middelen, zoals basecoke, speed en GHB. “Ik gebruikte zwaar en was dakloos. Die drug was toen in de scene, dus af en toe nam ik een trekje van andere gebruikers.”

Goedkoop te krijgen

Alex van Dongen van verslavingsinstelling Novadic-Kentron vertelt dat de grote groep flakka-gebruikers veelal mensen zijn die al een verslavingsverleden hebben. Zij stappen vaak over van bijvoorbeeld coke op het betaalbare flakka. “Sommigen vinden het niet eens fijn om het te gebruiken, maar op de een of andere manier kunnen ze er niet mee stoppen.”

Dat merkte Fijneman ook. Ze kon makkelijk aan de designerdrug komen. Eerst via dealers en later via tal van websites waar ze het goedkoop kon bestellen.

Luister hieronder naar de podcast van Het Misdaadbureau over de ‘zombiedrug’ flakka:

‘Het is een aanslag op je lichaam’

Al snel ervaarde ze de negatieve kanten van flakka. “Je hebt heel veel gewichtsverlies. Het gaat in je huid en haar zitten. Mijn huid zag er niet meer uit. Ik had overal vlekken in mijn gezicht en wondjes op mijn armen”, vertelt ze. “Je doet zo’n grote aanslag op je lichaam, dat het lijkt alsof je drie keer corona hebt gehad. Je bent totaal uitgeput.”

Naast gewichtsverlies kreeg Fijneman ook te maken met paranoïde achtervolgingsgedachten. “Ik durfde niet meer overdag over straat. Ik ging alleen naar de winkel voor het broodnodige.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

‘Diepe waanzin’

Ze zat “in diepe waanzin”, vertelt ze zichtbaar geëmotioneerd. “Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden. Ik hield de gordijnen dicht en was alleen nog maar aan het gebruiken.”

De eerste keer was flakka nog een prettige ervaring. “In het begin is die rush natuurlijk hartstikke fijn. Tenminste, een gebruiker gebruikt meestal een upper en een downer. Mijn downer was alcohol en medicatie. Daar heb ik misbruik van gemaakt. Dat gaat een tijdje goed, maar daarna wil je eigenlijk helemaal niet meer gebruiken.”

“Jaren later ben ik helemaal de afgrond ingezakt en ben ik naar een kliniek gegaan”, vertelt ze. Daar heeft ze elf maanden gezeten om er weer een beetje bovenop te komen. Inmiddels gaat het beter met haar en geeft ze voorlichting over drugsgebruik.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Meer dan 30.000 mensen zijn dakloos: ‘Gemeenten schuiven de problemen naar elkaar toe’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?

In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop – door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.

Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer