main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 29 april 2024 — 22:24

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in 2026. Volgens Wunnekink moet de BBB juist tijd vrijmaken om plannen te smeden. “Tot die tijd zeggen wij: schuur zo dicht mogelijk tegen die derogatiebeschikking aan. Probeer te leveren op de punten die daarin staan”, aldus Wunnekink in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Het afschaffen van de derogatiebeschikking houdt in dat vanaf 2026 boeren aan Europese maximumvoorwaarden moeten voldoen qua uitrijden van dierlijke mest. Nu genieten Nederlandse boeren nog een uitzonderingspositie. De Nederlandse melkveehouderij dreigt ten onder te gaan als de derogatie verdwijnt.

Uit onderzoek van LTO bleek deze maand dat van 1400 melkveehouders driekwart financiële problemen voorziet door de aanhoudende problematiek. Ruim 40 procent is bang geen afnemer te kunnen vinden voor de mest, omdat daar torenhoge kosten aan verbonden zijn.

Luister deze uitzending van Haagse Lobby nu terug als podcast:

Spagaat

Als melkveehouders hun mest niet meer kwijtkunnen, worden ze volgens Wunnekink in een onmogelijke spagaat geduwd. “Of boeren ruimen 30 tot 50 procent van hun koeien op, dan is het sowieso voorbij, of ze begaan bewust een milieudelict in de hoop dat het goed gaat.”

Volgend jaar komt de klap met de hamer, voorspelt Wunnekink. “Dan is de afbouw op zijn hoogst. Dan kan de mest fysiek niet weg.” Mochten melkveehouders tegen de regels in alsnog hun mest uitrijden om financieel overeind te blijven, is de kans groot dat ze tegen de lamp lopen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langskomt. “Dan heb je een ton boete en ben je evengoed weg met je bedrijf.”

Wunnekink pleit voor zekerheid. “Wij willen zicht hebben op de komende twee jaar en dat je zekerheid hebt dat de individuele ondernemers niet in een spagaat worden gezet. Dat ze niet de keuze hoeven te maken of ze fraude moeten plegen of dat ze failliet gaan, omdat ze hun koeien moeten inleveren.”

Lees ook:

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer