main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 30 september 2017 — 18:28

89% wil geen gebedsruimtes op de universiteit: ‘Je vraagt ook niet om worst bij de bakker?’

Een overweldigende meerderheid van de stemmers in de wekelijkse Twitterpoll van WNL Op Zaterdag wil geen gebedsruimtes op universiteiten. Slechts 11% toonde zich voorstander van de bidzalen. De resterende 89% vindt dat deze niet in het onderwijs thuishoren.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag in WNL Op Zaterdag pleitbezorger van het afschaffen ervan. Van der Ham sloot zich aan bij het standpunt dat Kamervoorzitter Khadija Arib eerder uitte in haar Abel Herzberglezing eerder deze maand. Zij pleitte daarin tegen de aanwezigheid van gebedsruimtes omdat gematigde moslims daardoor sociale druk zouden kunnen ervaren om te bidden. Van der Ham voegde hier aan toe dat hij vond dat universiteiten zich zouden moeten richten op hun kerntaak: het verzorgen van onderwijs.

“Je gaat ook niet in een bakkerij zeggen: ‘goh, er zouden hier toch eigenlijk ook plakjes worst verkocht moeten worden?'” aldus Van der Ham. “Waar houdt het op? Er zijn steeds meer hogeschool en universitaire kantines die halal eten serveren. Nou, voor mensen die dat fijn vinden kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar als het alleen maar halal is zou ik me op zo’n universiteit niet prettig voelen.”

Zakaria Nafid, die als studentenraadslid van de VU met succes een uitbreiding van de gebedsruimte bepleitte, gaf aan geen bezwaar tegen gebedsruimtes te zien zolang deze “de academische kwaliteit niet in de weg staan”. Nafid gaf aan dat instellingen aan de academische wereldtop, zoals Harvard en Cambridge, ook gebedsruimtes kennen. “Als je de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen betekent dat niet dat je kerk en staat gescheiden moet houden”, aldus Nafid.

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer