main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 september 2017 — 20:46

Skihal of skipiste? Hier gaan de Nederlanders op wintersport

Nederlanders houden van wintersport. Los van het oer-Hollandse schaatsen en sleetjerijden, zijn de Nederlanders ook vaak op de skipistes te vinden. En daarvoor hoef je niet eens het land uit. In Nederland zijn er tientallen overdekte (borstel)banen waar geskied of gesnowboard kan worden.

Gisteren werd bekend dat een Belgische zakenman een bod wil uitbrengen op twee van ’s lands bekendste overdekte banen, namelijk die van SnowWorld. De Belg wil zo’n 30 miljoen euro neerleggen voor de overdekte skipistes.

Bij de opening was de vestiging van SnowWorld in Landgraaf de grootste indoor-skibaan ter wereld. Het complex bestaat tegenwoordig uit meerdere hallen en een hotel.

Wintersportvakantie

Maar Nederlanders kiezen ook vaak voor de echte sneeuw. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorig jaar dat ongeveer 900.000 landgenoten in 2015 richting de skigebieden gingen. Sommigen gingen zelfs meerdere keren op wintersport. In totaal werden er ongeveer 980.000 sneeuwreisjes gemaakt.

Skivakanties zijn niet voor iedereen weggelegd. De wintersportvakantie is vooral populair onder huishoudens met een bruto inkomen van meer dan twee keer modaal. Gemiddeld wordt er 714 euro per persoon uitgegeven tijdens een skivakantie.

Wie met eigen vervoer kwam was minder geld (677 euro) kwijt dan wie met een ander vervoersmiddel (895 euro) richting de sneeuw reisde. De afgelopen jaren is men fors meer geld gaan neerleggen voor de wintersportvakanties. Kijk maar naar de onderstaande grafiek:

Overigens was ruim 90 procent van de wintersportvakanties in 2015 een lange vakantie, met vier of meer overnachtingen. De populairste bestemming was Oostenrijk (52 procent), gevolgd door Frankrijk (17 procent) en Duitsland (13 procent).

Voorlopig moeten we voor de echte sneeuw dus naar het buitenland. Een aantal jaar geleden leek daar verandering in te komen. Journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld lanceerde namelijk een plan om een kunstmatige berg van twee kilometer hoog in Nederland te bouwen. De berg zou gebruikt moeten worden voor wintersport en wielrennen.

Het project bleek echter onbetaalbaar. Volgens het AD kostte de berg ergens tussen de 4 en 7 biljoen euro. Ook zouden er zo veel materialen nodig zijn, dat er schaarste op de wereldmarkt dreigde. Zonneveld werkt nu aan een plan voor een kleinere berg, van ongeveer 300 meter hoog.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer