David Smeulders
WNL Op Zondag
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoogleraar David Smeulders: het is een grote fout om het Groningenveld voorgoed af te sluiten

Peter Visser

Het is een vergissing om de gaskraan van het Groningenveld, het grootste gasveld van Nederland, permanent dicht te draaien. Dat zegt hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven David Smeulders. "Het is dom om de inlogcodes van je spaarrekening weg te gooien."

In oktober 2023 besloot het vorige kabinet om de gaswinning in het Groningenveld stop te zetten, en de putten permanent te sluiten door ze te vullen met cement. Momenteel wordt er nog wel gas gewonnen uit kleinere velden, zoals nabij het Groningse dorp Warffum.

"Wat wij aan olie en gas halen uit de kleine putten die we nog hebben, zou je kunnen zien als onze lopende rekening" zegt hoogleraar Smeulders in WNL Op Zondag op NPO 1. "Maar we hebben ook nog een hele grote spaarrekening, het Groningenveld. Je zou kunnen zeggen: daar komen we voorlopig niet aan. Maar het is dom om de inlogcodes van je spaarrekening weg te gooien."

"Dat zijn we aan het doen, we zijn de putten aan het dichtgooien", verzucht Smeulders. "Je zou kunnen zeggen: dan boor je toch een nieuwe put? Dat kan." Maar niet alleen wordt infrastructuur afgebroken, ook gaat kennis verloren, waarschuwt de hoogleraar. "De NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij, red.), die de velden onderhoudt, wordt ontbonden. Dat betekent dat we in de toekomst geen veiligheid hebben om het gas af te tappen."

Of dat ooit nodig is, laat zich volgens Smeulders moeilijk voorspellen. Op dit moment importeert Nederland grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt gas (lng) uit Amerika. "Wie weet zegt Amerika op een een dag: we hebben het gas zelf nodig. Je moet een spaarrekening hebben", benadrukt de hoogleraar. 

WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Het voorgoed dichtdraaien van de gaskraan boven het Groningenveld is volgens hem een voorbeeld van "cynische politiek". "We moeten absoluut zeker zijn dat we er nooit meer fysiek gas uit kunnen halen, omdat we op elkaars beloften niet meer kunnen vertrouwen."

'Het is postzegelpolitiek'

Smeulders, die deel uitmaakte van de klankbordgroep van de Parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen, denkt dat Groningers bereid zijn om gaswinning uit het Groningenveld toe te staan, op het moment dat huizen zijn verstevigd en er oplossingen zijn gevonden om aardbevingen tegen te gaan, zoals het in injecteren van CO2 in de grond. 

David Smeulders
David Smeulders
Hoogleraar energietechnologie

“We hebben een spaarrekening, het Groningenveld. Het is dom om de inlogcodes van je spaarrekening weg te gooien.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Ik heb de verhalen van de Groningers gehoord. Het is natuurlijk heel erg begrijpelijk dat we dit zo doen", zegt Smeulders over het sluiten van het Groningenveld. "Aan de andere kant: als je duidelijk communiceert en spreekt over de technische oplossingen, dan zijn de mensen best bereid om gaswinning te accepteren."

Gaswinning in Groningen is bovendien beter voor het milieu dan het importeren van gas uit de Verenigde Staten, zegt de hoogleraar. "Wij zijn op dit moment voor 27 procent afhankelijk van import uit Amerika, wat goed is voor 66 procent van onze aardgasgerelateerde uitstoot. De gaskraan in Groningen is dicht. Maar aan de andere kant komt alles via de Verenigde Staten door de achterdeur weer binnen. Het is postzegelpolitiek."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau