Bikker (ChristenUnie): 'Bestempel Dodenherdenking als juridisch zwaarder moment'
De Nationale Dodenherdenking moet juridisch zwaarder wegen dan het recht op demonstratie. Daarvoor pleit ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in Sven op 1. "Je kunt 364 dagen in het jaar van alles roepen, maar tijdens die twee minuten: houd even je mond."
"Ik heb dit voorstel voor een klein moment in de tijd gedaan, omdat het recht op demonstratie een ontzettend groot goed is", zegt ze. "Het is iets nieuws, met in het achterhoofd dat de inbreuk op het recht van demonstratie zo klein mogelijk is. Namelijk maar twee minuten." Bikker verwacht dat haar motie dinsdag een meerderheid haalt.
Tussenweg
VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen onderstreept de motie van Bikker. Ze vindt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen herdenken en demonstreren, los van de twee minuten stilte op 4 mei. "In het licht van 4 mei snap ik dat, maar de kwetsbaarheid zit hem in wat een herdenking is", reageert Bikker. "Het is juridisch lastig te definiëren. Ik denk dat we hier van weg moeten blijven."
Daarom oppert de ChristenUnie-leider om het te beperken tot slechts de Nationale Dodenherdenking. "Om de balans tussen vrijheid en het respect voor deze collectieve momenten zo groot mogelijk te houden."
Meer politie-inzet nodig?
Verschillende burgemeesters geven daarnaast aan dat de wet openbare manifestaties ze al de gelegenheid geeft om proportionele maatregelen in te voeren en demonstraties te verbieden. Daarom pleit burgemeester van Amsterdam Femke Halsema voor meer politie-inzet in plaats van een nieuwe wet.
"Er moet vanzelfsprekend gehandhaafd worden", beaamt Bikker. "Maar de tekorten bij de politie zijn groot. Als je normaal demonstreert, zou er amper politie nodig moeten zijn. De ontwikkeling hierin zorgt ervoor dat je de kostbare capaciteit naar die demonstratie toe haalt."
Luister deze uitzending van Sven op 1 hier terug als podcast:
Creatief brein
Bikker wenst demonstranten een "creatief brein" toe. "Doe leuke acties waarvan we allemaal denken: wat gebeurt hier. Doe vrolijke of ernstige dingen, maar beperk de inzet van de politie. Daar begint de vrijheid mee. Het wordt sterker als je met respect voor elkaar aan de slag gaat."
Ze noemt de laatste Dodenherdenking als voorbeeld, waar minder mensen welkom waren op de Dam en bezoekers werden gefouilleerd. "Je hoopt dat dit nooit meer nodig is. Op de Dam was het goed geregeld, maar bij herdenkingen verderop in de stad en op andere plaatsen hebben mensen hun hart vastgehouden."
Desalniettemin hoopt ze dat haar voorstel nooit in de praktijk nodig is. "En dat we ons met elkaar waardig gedragen. Maar ik vind het wel belangrijk dat een burgemeester versneld in kan grijpen als hij of zij signalen krijgt dat het niet goed gaat. Zodat we die twee minuten stilte met elkaar waardig herdenken."