Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) wil herstelplan voor middenklasse: 'De VVD laat ze keihard vallen'
Jesse Klaver, vice-voorzitter van GroenLinks-PvdA, maakt zich hard voor een betere financiële positie van de middenklasse in Nederland. Klaver merkt dat veel Nederlanders moeite hebben om rond te komen en wil dat het kabinet met een herstelplan komt.
"Voor steeds meer mensen in dit land is het bijna onmogelijk geworden om rekeningen te betalen", steekt Klaver van wal bij Café Kockelmann op NPO 2. "De prijzen rijzen de pan uit. Dat gebeurt niet zomaar. Dat komt omdat er nu een kabinet zit die dit toestaat. Daarom is het tijd dat er een herstelplan komt voor die middenklasse."
Begin maart is er een groot debat dat door Klaver is aangevraagd over de positie van de middenklasse. "Daar verwachten we ook dat het kabinet met zo'n herstelplan zal komen", zegt Klaver. "Op een aantal terreinen moeten er echt aanpassingen komen."
Kinderopvang
"Om de eerste te noemen: kinderopvang", steekt Klaver van wal. "Dat wordt gratis in 2027, maar dat horen we inmiddels al een jaar of zes. Het is een aantal keer uitgesteld. Ik vrees dat 2027 ook niet wordt gehaald. Maar dit jaar en volgend jaar gaan de prijzen enorm omhoog. Dat kan voor een huishouden al gauw duizend euro per jaar zijn. Heel veel mensen hebben het geld al niet meer om dat te kunnen opvangen."
Dus betekent het dat de overheid moet ingrijpen, bepleit Klaver. "Dat kan op twee manieren. Je kan of de kinderopvangtoeslag verhogen of - en dat lijkt me verstandiger - je kan de tarieven bevriezen."
Private equity
"De VVD spreekt heel veel over die middenklasse, maar laat ze keihard vallen", reageert Klaver op tegengeluid van voormalig VVD'er Annemarie Jorritsma aan tafel. Volgens Klaver zijn veel kinderopvangbedrijven in handen van private-equityfirma's. De prijzen zouden betaald moeten worden door de ouders in Nederland. "Het is niet op te brengen."
Jorritsma, die voorzitter is van de branchevereniging van private-equitybedrijven, weerlegt de stelling van Klaver. "Toevallig weet ik daar iets meer van, het is niet waar. Er is maar zeventien procent in handen van private equity. Het gros is overigens helemaal niet met winstgevendheid. Die bedrijven zijn er helemaal niet op uit om grote winsten te maken. Die bedrijven zijn erop uit om de kwaliteit te verbeteren."