Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jörgen Raymann doet oproep: 'Kijk anders naar diversiteitsbeleid'

Hans Stehouwer

Jörgen Raymann vindt dat er op een andere manier gekeken moet worden naar het diversiteitsbeleid in Nederland. Bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 doet de cabaretier een oproep: "Hou op met het slachtoffer-dader-verhaal."

In de Verenigde Staten drukt Donald Trump al vroeg zijn stempel op het diversiteitsbeleid. Op de tweede dag van zijn presidentschap stuurde hij werknemers van zogeheten DEI-programma's (Diversiteit & Inclusie) op vakantie. Wat Trump in Amerika doet, moet Trump weten, zegt Raymann, die zich desondanks zorgen maakt.

Huilthema

"Je ziet ook in Nederland de tendens steeds meer ontstaan dat diversiteit en inclusie een beetje een huilthema wordt", aldus Raymann. "Dat komt omdat heel erg de nadruk op het sociaal-maatschappelijke wordt gelegd. Geef vrouwen een kans, geef mensen van kleur een kans. Terwijl als je kijkt naar onderzoeken die er zijn geweest van McKenzie, van Harvard, is het gewoon een businesscase."

Jörgen Raymann
Cabaretier en presentator

“Je ziet ook in Nederland de tendens steeds meer ontstaan dat diversiteit en inclusie een beetje een huilthema wordt.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Als banken zich bijvoorbeeld niet richten op ondernemers met een migratieachtergrond, raak je 25 procent van je markt kwijt. Want 25 procent van de Nederlandse ondernemers heeft een migrantenachtergrond. Dus als die mensen zich niet herkennen in je bank, gaat het je geld kosten. Dat geldt voor heel wat bedrijven hier in Nederland, als je kijkt naar hoe onze samenleving in elkaar zit", zegt Raymann.

Eerdmans

Ook in de Nederlandse politiek wordt er soms cynisch gedaan over diversiteit, ziet Raymann. "Joost Eerdmans (JA21, red.) heeft volgens mij vorige week er nog iets over gepost. Van dat gezeur altijd en dat geld dat over de balk wordt gesmeten. Ik vind: kijk er op een andere manier naar. Kijk ernaar als een businesscase en niet meer als een sociaal-maatschappelijk wenselijk iets. Je hoeft vrouwen geen kans te geven. Harvard heeft uitgerekend dat je met één procent meer vrouwen in de top van je bedrijf al drie procent betere omzet draait. We moeten ophouden met te denken dat vrouwen en andere mensen een kans moeten krijgen."

Jörgen Raymann
Cabaretier en presentator

“Het is ook aan de mensen die met diversiteit en inclusie bezig zijn. Hou op met het slachtoffer-dader-verhaal.”

Quote delen
  • Gekopieerd

De oproep is aan ons allemaal. "Het is aan de politiek, aan het bedrijfsleven. We moeten er gewoon anders naar gaan kijken. Het is ook aan de mensen die met diversiteit en inclusie bezig zijn. Hou op met het slachtoffer-dader-verhaal. Mensen zijn soms een soort gedachtenpolitie over wat je wel of niet mag denken. Wat je thuis wil bespreken met je vrouw, is jouw zaak. Maar als we met elkaar op de werkvloer zitten, moeten we een psychologisch veilige omgeving creëeren waarbij iedereen zich thuisvoelt en alle talenten maximaal gebruikt worden, zeker met de krappe arbeidsmarkt."

Diversiteitstrainingen

Wat Raymann betreft, wordt er kritisch gekeken naar diversiteitstrainingen. "Je moet gerichter gaan kijken ernaar. Een boottochtje maken langs het slavernijverleden van Amsterdam, dat zet niet zoveel zoden aan de dijk. Dat begrijp ik heel goed, dat mensen zeggen: hou op daarmee."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau