main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 september 2024 — 11:18

Renske Leijten hekelt commotie rond prinses Laurentien: ‘Moeten praten over waarom het niet wordt opgelost’

Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de ophef rondom prinses Laurentien afleidt van het echte probleem in het toeslagenschandaal. “We moeten het erover hebben waarom de Belastingdienst en het ministerie van Financiën het niet opgelost krijgen”, zegt Leijten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Laurentien besloot vorige week te stoppen als voorzitter van de Stichting Gelijkwaardig Herstel, die zich inzet van door het toeslagenschandaal gedupeerde ouders. De positie van de prinses kwam begin augustus ter discussie te staan. In een artikel in het AD stond dat meerdere medewerkers van het ministerie van Financiën anoniem melding hadden gedaan van grensoverschrijdend gedrag.

Leijten vindt dat de commotie afleidt van het echte probleem. “De overheid heeft dit schandaal veroorzaakt en het lukt hen niet om het op te lossen. Daardoor zijn er heel veel andere partijen die zeggen: wij willen het wel oplossen; advocaten en in dit geval ook de prinses. Ik vind het een grote afleiding van de prestatie van de overheid dat het nu over haar gaat. We moeten het erover hebben waarom de Belastingdienst en het ministerie van Financiën het niet opgelost krijgen.”

Leijten was als Kamerlid nauw betrokken bij het zoeken naar oplossingen in het toeslagenschandaal en heeft “veel contact” gehad met Laurentien. Ze heeft geen signalen van grensoverschrijdend gedrag door de prinses opgevangen. “Ik was er niet bij.”

Tekst gaat verder onder X. 

‘Werkelijk een kafkaësk systeem’

Meer wil Leijten er eigenlijk niet over zeggen. “Het gaat mij om de verhalen (van slachtoffers). Ik word ook weleens pissig als het gaat over die zaken. Ik heb daar in het verleden in de Kamer ook harde dingen over gezegd. Als dat niet kan, is het wel heel slecht.” Maar, zeg ze: “Laten we het erover hebben waarom het na vijf jaar en bijna tien miljard euro aan kosten nog niet is opgelost.”

Ze gaat verder: “De grootste fout is gemaakt door de Belastingdienst en het ministerie van Financiën dit probleem te laten oplossen, terwijl zij dit schandaal ook hebben veroorzaakt. Ze proberen het op te lossen op dezelfde manier dat het is veroorzaakt. Het kost veel te veel van onze belastingcenten, maar vraagt vooral veel van de ouders. Er werken zoveel mensen die wel willen, maar niet mogen. Het is werkelijk een kafkaësk systeem, opnieuw.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De oud-SP’er vindt het lastig om te praten over het toeslagenschandaal. “Het is één van de redenen waarom ik de politiek heb verlaten, omdat we zo onmachtig waren om het voor elkaar te krijgen.”

De jacht op Meral Ö.

Leijten was maandagavond aanwezig bij de première van De jacht op Meral Ö., een film van regisseur Stijn Bouma, waarin de tragiek van het toeslagenschandaal wordt verbeeld door het verhaal van Meral Özturk. Meral wordt gedwongen een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag terug te betalen en dreigt haar kinderen te verliezen, iets wat ouders in het toeslagenschandaal echt hebben meegemaakt.

Volgens Leijten strookt de film met de werkelijkheid. “Maar het is denk ik goed dat het een fictief verhaal is. We hebben natuurlijk heel veel gedupeerden en slachtoffers – of eigenlijk ouders, die niet als slachtoffer te boek willen staan – zien spreken, maar er is altijd wat afstand, want het is ‘een ander’. Omdat het nu een fictief persoon is, kan jij het ook zijn. Ik denk dat dat heel sterk is aan deze film.”

‘Absolute kijktip’

Het verhaal van Meral is volgens Leijten gebaseerd op ervaringen van de ouders. Te zien is bijvoorbeeld hoe inspecteurs van de Belastingdienst het laatste geld van Meral willen afpakken en de kinderbescherming dreigt haar dochters uit huis te plaatsen. “Er zit niets in de film wat ik niet meermaals heb gehoord van ouders”, zegt het oud-Kamerlid.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Ze vervolgt: “Er zijn ontzettend veel mensen die geraakt zijn in het toeslagenschandaal die niet alle dominostenen omgevallen hebben gekregen. Gelukkig maar. Maar als het je trof en je kon het geld niet ophoesten, dan vielen langzaam de dominostenen om. Dan raakte je je werk kwijt, omdat je schulden had en raakte je soms je kinderen kwijt. Deze film laat zien hoe dat gebeurt.”

Leijten noemt De jacht op Meral Ö een “absolute kijktip” en hoopt dat het bezoekers aan het denken zet. “Ik hoop dat iedereen die de film ziet nadenkt over: wie ben ik? Ben ik degene die altijd de regels volgt, met alle desastreuze gevolgen van dien, of ben ik degene die zegt: flikker maar op met de regels, ik ben degene die gaat helpen. Ik hoop dat mensen dat laatste doen.”

Lees ook: 

Prinses Laurentien stopt als voorzitter stichting toeslagenouders

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer