main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 augustus 2024 — 09:27

Inflatie Nederland koelt licht af tot 3,6 procent in augustus

De inflatie in Nederland is in augustus licht afgekoeld tot 3,6 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent, van 3,2 procent in juni. In mei werd het dagelijks leven 2,7 procent duurder.

In juli veroorzaakten vooral hogere woninghuren en hogere tabaksprijzen de stijging van de inflatie. In augustus stegen de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak met 5,6 procent, vergeleken met een prijsstijging van 5,4 procent in juli. Ook de prijzen van diensten liepen in augustus verder op met 5,8 procent, tegen 5,7 procent in juli. De prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen) waren in augustus juist veel minder hoog dan in juli.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in augustus 3,3 procent, tegen 3,5 procent in juli. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Eurozone

Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met cijfers over de inflatie in de eurozone in augustus. Die bedroeg in juli 2,6 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Sinds medio 2021 lag de inflatie in het eurogebied elke maand boven dat niveau.

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de ECB. Over twee weken beslist de centrale bank opnieuw over de rentetarieven. Op de financiële markten wordt verwacht dat de leenkosten dan voor de tweede keer dit jaar worden verlaagd, na een rentepauze in juli.

Lees ook: 

Tulpen worden schaarser en duurder door extreme regenval

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer