We gaan er weer op vooruit: dit is het financiële plaatje voor 2025
2025 nadert met rasse schreden. Wat staat ons in het nieuwe jaar te wachten op financieel vlak? Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, blikt vooruit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het grootste effect gaat weer de CAO-loonstijging zijn", weet Blom. "Die zit tussen de 4 en 4,5 procent. Dat is natuurlijk best een grote toename. Dat maakt het grootste verschil voor wat mensen komend jaar te besteden hebben."
Kortom, de burgerportemonnee is weer wat beter gevuld in 2025. "We gaan er op vooruit", verzekert Blom. "We zijn er dit jaar ook flink op vooruitgegaan. Al hebben mensen dat misschien niet altijd zo direct gevoeld. Volgend jaar gaan we er weer op vooruit. Niet met een enorm groot percentage, maar we kunnen tegen een procent meer spullen kopen in 2025 dan dit jaar."
Energiecrisis
Dat geldt niet voor iedereen. "Er zijn altijd verschillen. Met name de middengroepen gaan er iets meer dan een procent op vooruit."
"Door de energiecrisis werden mensen met een laag inkomen heel sterk geraakt", vervolgt Blom. "Er was überhaupt al de ambitie om de armoede verder terug te dringen. Er zijn heel veel maatregelen genomen, zoals de verhoging van het minimumloon. Daaraan gekoppeld bijvoorbeeld de uitkeringen en de toeslagen, waarmee met name mensen met een laag inkomen heel erg gestut zijn door de overheid om die klap van de energiecrisis te verzachten."
Het lijkt erop dat dat goed gelukt is, zegt ze. "Alle indicatoren die kijken naar hoe het gaat met de armoede in Nederland, laten een verbetering zien, vooral dat er minder kinderen in armoede leven. Het kabinet heeft gezegd: waar wij nog wat aan koopkracht doen, doen we dat vooral op de middengroepen. Omdat die de afgelopen jaren minder gestut zijn door de overheid dan de armsten."
Sparen of uitgeven?
Wordt 2025 een jaar van sparen of van uitgeven? "Ik verwacht dat het iets meer een jaar van uitgeven wordt dan het dit jaar geweest is. In het huidige jaar is er best wel een koopkrachtsprong geweest voor veel mensen. Wat je dan ziet, is dat mensen niet gelijk hun gedrag aanpassen. Ze kopen nog dezelfde spullen als ze meer te besteden hebben. In de jaren daarna trekt dat een beetje bij. Dan gaan we meer spenderen."