PvdA-wethouder Onderwijs Amsterdam: 'Minder salaris gymdocenten mag geen taboe zijn'
PvdA-wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs boekt met Amsterdam de meeste vooruitgang van de G5 met het terugdringen van het lerarentekort. Bij Sven op 1 deelt de wethouder haar visie op de oplossingen van het probleem.
Het voortgezet onderwijs kent een lerarentekort in specifieke vakken: wiskunde, Nederlands, Frans, Duits, natuurkunde en scheikunde. "Je ziet in eerste instantie dat het basisonderwijs een groter probleem heeft dan het voortgezet onderwijs", reageert Moorman. "Daarom zijn we ook begonnen in het basisonderwijs, daar is het voorgezet onderwijs het ook mee eens."
Vmbo
"Zij zeggen: als wij kinderen krijgen met een enorme achterstand, dan hebben wij er vervolgens ook last van", weet Moorman. "In het voorgezet onderwijs zien we vervolgens weer een groot verschil tussen niveau's. We zien dat er op het vmbo grotere tekorten zijn dan op het vwo."
Beluister hier de hele uitzending terug:
"Ik vind het al jaren dat het heel raar is dat we onze leraren op het vmbo minder betalen dan op het vwo, want volgens mij is een baan op het vmbo niet minder belangrijk voor de samenleving. Ik vind het gek dat het eigenlijk nooit een onderwerp van discussie is."
Geen taboes
Een oplossing voor het probleem schuilt mogelijk in dat een leerkracht waar meer vraag naar is dan een andere leerkracht meer gaat verdienen. "Dat is een manier om erover na te denken", aldus Moorman. Moet een wiskundedocent niet meer gaan verdienen dan een leraar lichamelijke opvoeding? "Ik vind dat we er in ieder geval over moeten spreken. Ik vind dat er geen taboes zijn als we het hebben over de kwaliteit van ons onderwijs. Daar moeten we alles aan doen. Tegelijkertijd moeten we erover nadenken hoe we de ongelijkheid daarmee niet laten toenemen."
Moorman komt ook nog met twee andere mogelijkheden. "Denk erover na hoe leraren ook een combibaan kunnen doen. Juist in techniekvakken zie je vaak dat mensen bereid zijn om vanuit het bedrijfsleven ook les te gaan geven. Dat is ontzettend interessant, dus laten we dat ook stimuleren. En kijk naar de opleidingen. De opleidingen in Nederland kunnen echt beter."