Gisèle Pelicot komt aan bij de rechtbank.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Veiligheid

Advocaten doen aan victim blaming in Franse verkrachtingszaak: 'Ze werd afgeschilderd als seksmonster'

Rick Hartkamp

De advocaten in de huiveringwekkende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot zijn 'schandalig' te werk gegaan, vindt strafrechtadvocaat Maartje Schaap. "Ik heb er geen woorden voor. Ik ken geen enkele situatie in Nederland waarbij een advocaat zich op zo'n manier uitlaat", zegt ze in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

Haar ex-man, Dominique Pelicot, bekende dat hij zijn toenmalige vrouw jarenlang drogeerde en verkrachtte en dat hij tientallen mannen uitnodigde om haar ook te verkrachten. Inmiddels zijn 51 mannen veroordeeld in de zaak.

De rechtbank veroordeelde Pelicot tot twintig jaar cel, de maximale straf die hij kon krijgen. Alle andere verdachten zijn ook schuldig bevonden aan seksueel geweld of verkrachting. Eén verdachte is nog voortvluchtig.

De advocaten van de veroordeelden zijn wat betreft Schaap op schandalige wijze te werk gegaan. "Dat je het slachtoffer met deze bewijzen gaat victim blamen, is onbegrijpelijk. Het is klachtwaardig om je zo te presenteren. Bijzonder dat je dit gebruikt voor publiciteit. Het is niet-advocaat waardig."

Maartje Schaap
Strafrechtadvocaat

“Dat Franse advocaten het slachtoffer gaan victim blamen, is onbegrijpelijk. Het is klachtwaardig om je zo te presenteren.”

Quote delen
  • Gekopieerd

'Afgeschilderd als seksmonster'

Oud-correspondent van Frankrijk Stefan de Vries ziet een enorm cultuurverschil vergeleken met Nederland. "In Frankrijk kan dat wel werken en zullen er genoeg mensen zijn die denken: die advocaat moet ik hebben." In het begin van het proces werd de motivatie van Gisèle Pelicot door de advocaten in twijfel getrokken. "Ze werd zelfs afgeschilderd als een seksmonster."

Er werd gesuggereerd dat ze er zelf ook van genoot. "Daarna veranderde de verdediging naar het vrijpleiten van de verdachte. Sommige verdachten begonnen zichzelf als slachtoffer af te schilderen", vervolgt De Vries, die de zaak op de voet volgde. "Dat ze gebruikt waren door de ex-man van Gisèle, die ze een perverse manipulator noemden."

Uiteindelijk is deze verdedigingsstrategie niet gelukt, "want iedereen is veroordeeld". Sommigen advocaten lieten zich vervolgens gaan op sociale media, "met niet zulke chique uitlatingen", aldus De Vries. Donderdag begon één van de advocaten van een verdachte nog te bekvechten met vrouwen die stonden te demonstreren. "Zelfs na de uitspraak van de rechter lijkt de boodschap nog niet aan te komen."

Luister hier naar de bonusaflevering van Het Misdaadbureau:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Maximale straf in Nederland

De verdachten waren 'doodnormale' mannen, ziet De Vries. "Brandweerman, journalist, een doorsnede van de maatschappij. Dit kan ook in Nederland gebeuren", waarschuwt hij.

Volgens de Franse wet kan een gestrafte voor een zedendelict maximaal twintig jaar celstraf krijgen. Dat valt bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Strafrechtadvocaat Schaap benadrukt dat zulke wetgeving ook in Nederland van toepassing is. "Ondanks nieuwe wetgeving kunnen gestraften voor zedendelicten niet langer dan zestien jaar de cel in."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau