main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Goedemorgen Nederland - 19 juli 2024 — 09:09

Wereldwijde computerstoringen raken ook Schiphol en ziekenhuizen: vluchten mogelijk geannuleerd en operaties uitgesteld

In Nederland en andere delen van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

Schiphol heeft problemen door de grote wereldwijde computerstoring, laat een woordvoerder weten. Schiphol zegt dat de storing een impact kan hebben op vluchten van en naar de luchthaven. De luchthaven is nog in kaart aan het brengen wat de gevolgen van de storing voor het vluchtschema zijn.

Eindhoven Airport zegt ook te zijn getroffen door de storing. In de vertrekhal ontstaan rijen omdat ruimbagage en passagiers alleen handmatig kunnen worden ingecheckt, zegt een woordvoerster. Meerdere vluchten hebben vertraging, is te zien op de website van Eindhoven Airport. De luchthaven heeft extra personeel ingezet om passagiers en bagage in te checken.

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken. Voor de terminal staan lange wachtrijen.

Door de storing zijn er ook problemen op de luchthavens van Berlijn, Sydney en Mumbai. Ook maatschappijen als American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines hebben problemen gemeld.

Transavia

Transavia voorziet een “rommelige dag” door een computerstoring. In de vroege vrijdagochtend hoefden nog geen vluchten te worden geannuleerd, maar de storingen zullen “zeker een impact hebben op onze operaties”, laat een woordvoerder weten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De storing doet zich onder meer voor bij inchecksystemen. Over de oorzaak is nog niets bekend. “We zijn hier volledig door overvallen.” Ook luchthaven Schiphol meldt problemen door de storing.

UWV en ziekenhuizen

Online gaan berichten rond over computerproblemen bij onder meer banken, ziekenhuizen, supermarkten en media. Onder meer de Australische omroep ABC zegt dat er niet kan worden ingelogd in de systemen.

UWV kan dit probleem beamen. De website van uitkeringsinstantie ligt er tijdelijk uit. Daarnaast lukt het de klantenservice niet om dossiers te openen van mensen met een uitkering. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van de problemen. Een woordvoerder van het UWV weet niet of deze verband houden met de wereldwijde berichten over computerstoringen.

Ziekenhuizen die vallen onder zorgorganisatie Treant annuleren operaties vanwege de wereldwijde computerstoring. Op dit moment kunnen geen patiënten ontvangen worden op de poli’s, aldus Treant. “Ook onze spoedeisende hulp in Emmen en onze basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal zijn op dit moment gesloten. Patiënten worden naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.”

Ook het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft last van de wereldwijde computerstoring. Omdat de computersystemen het niet doen, is de zorg voorlopig afgeschaald. Er worden geen nieuwe patiënten opgenomen en alleen spoedgevallen worden geopereerd.

Wereldwijd

Het probleem lijkt niet alleen te spelen in Australië. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor van CrowdStrike gevestigd is, en India zijn storingen gemeld.

Lees ook:

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer