main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Frans Timmermans.
Op1 - 29 maart 2024 — 23:16

Timmermans (GL-PvdA) over Nederlandse politici de mogelijk betrokken zijn bij Russische omkoping: ‘De onderste steen moet boven’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans steunt het voorstel van Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen om de waarheid boven water te krijgen over welke Nederlandse politici zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het propaganderen van pro-Russische standpunten in ruil voor steekpenningen. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven”, zegt Timmermans in Op1 op NPO 1.

Nieuws uit Tsjechië hield de gemoederen in het Nederlandse politieke landschap afgelopen dagen flink bezig. Het medium Voice of Europe bracht aan het licht dat meerdere Nederlandse politici er nauwe banden op nahielden met het Kremlin en de Russische president Vladimir Poetin en daarbij geld zouden hebben ontvangen om pro-Russische standpunten in te nemen.

Kwestie van tijd

Om wie het precies gaat, is vooralsnog niet bekend. Het is ook niet bekend of het gaat om (huidige) leden van de Tweede Kamer of om bijvoorbeeld leden van het Europese Parlement.

Er wordt gezegd dat de namen snel bekendgemaakt zullen worden door de Tsjechische inlichtingendienst. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat inlichtingendiensten, als het gaat om politici, niet mogen zeggen om wie het gaat. Het is dus nog maar de vraag of het publiek te weten komt om welke politici het gaat.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De namen kunnen wel door de journalistiek boven water komen. Of via een eeuwenoude wet uit 1855: Wet ministeriële verantwoordelijkheid en ambtsdelicten leden Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen. Die wet schrijft voor dat als vijf Kamerleden een aanklacht indienen – en een meerderheid van de Tweede Kamer dit steunt – tegen een collega wegens het plegen van een ambtsmisdrijf, een commissie bestaande uit Kamerleden opgetuigd kan worden om onderzoek te doen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een zaak.

‘Onderste steen moet boven’

In Nederland is dit nog nooit voorgekomen, maar dat heeft Volt-leider Laurens Dassen er niet van weerhouden om naar het middel te grijpen als er daadwerkelijk namen van Nederlandse Kamerleden worden genoemd. Op de vraag of Frans Timmersmans als partijleider van GroenLinks-PvdA een van de vijf Kamerleden wordt en Dassen in zijn voorstel steunt, zegt hij: “Dat lijkt mij wel.”

Tekst gaat verder onder X

Timmermans plaatst daar een kanttekening bij. “Er zijn ook andere middelen”, stelt hij. “Je kan de parlementaire onschendbaarheid van Kamerleden ook opheffen en dan kunnen zij gewoon vervolgd worden.”

“Maar”, gaat Timmermans verder. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven en dan moet ook het Openbaar Ministerie in stelling worden gebracht. Via deze wet of op een andere manier, want het is een ambtsmisdrijf.”

Openheid van financiën

De leider van GroenLinks-PvdA wil deze situatie gebruiken om zijn oproep aan alle partijen kracht bij te zetten om meer openheid van zaken te geven betreft de financiën. “Gooi de boeken open en laat zien waar je geld vandaan komt”, aldus Timmermans, die zich in het bijzonder richt tot de PVV en fractievoorzitter Geert Wilders. “Die willen nooit inzicht geven in waar hun geld vandaan komt.”

Lees ook:

Tsjechië: Russisch propagandanetwerk betaalde Europese politici, naam Baudet valt

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer