main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 november 2023 — 12:06

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

De groeiende populariteit van de elektrische fiets gaat gepaard met interesse vanuit het criminele circuit voor dit nieuwe goud. Van alle fietsen die jaarlijks worden gestolen is naar schatting de helft een elektrische fiets. Binnen een paar tellen kunnen dieven op een slinkse manier een e-bike ter waarde van een paar duizend euro buit maken. 

In 2021 was de schade van fietsendiefstal 400 miljoen euro. Dit jaar zijn er al 100.000 fietsendiefstallen gepleegd, vertelt coördinator mobiel banditisme René Middag in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Een inschatting is dat de helft van die fietsen e-bikes zijn.”

Meerderheid wil ondanks diefstal elektrische fiets

Het hoge aantal diefstallen van elektrische fietsen weerhoudt mensen er niet van om er eentje aan te schaffen, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland. Het ruime merendeel (73,1 procent) heeft nog steeds interesse. De rest kiest toch eieren voor zijn geld.

Wie uiteindelijk overgaat tot aankoop van een elektrische fiets en de pechvogel wordt van diefstal heeft een probleem als die naar het buitenland wordt vervoerd. In sommige gevallen is de fiets nog terug te vinden, bijvoorbeeld op online verkoopsites, zoals Marktplaats. Demi Dingerdis is daar een goed voorbeeld van. Haar fatbike is maar liefst zes keer achterover gedrukt. In vijf gevallen wist zij háár fiets weer op te sporen.

Bij de eerste keer dat haar fiets was gestolen vond ze ‘m terug op Marktplaats. De fietsendief was vergeten een sticker van de fatbike af te halen, waardoor Dingerdis haar fiets makkelijk kon herkennen. Toen haar fiets later nóg een keer werd gestolen, kwam ze wederom terecht bij een online advertentie, waarin haar fiets te koop werd aangeboden.

Om de fiets weer in haar eigendom te krijgen, ging ze over tot een nepkoop. “Mijn vriend deed de nepkoop en ik stond iets verder. Toen heb ik op een gegeven moment het alarm aangezet. Hij wist niet wat hem overkwam.” De boef overhandigde de sleutels en nam snel de benen. “Ik was blij dat ik mijn fiets weer terug had.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Nederland fietsland

Niet alle gestolen fietsen verschijnen daags na de daad op internet. Het gebeurt vaak dat deze over de landsgrenzen verdwijnen. Deze fietsendieven komen “over het algemeen uit Oost-Europa”, concludeert Middag. Zij trekken het land door en zoeken plekken waar veel elektrische fietsen staan. Denk aan stations, recreatieparken of winkelcentra. “Ze rijden rond en kijken waar fietsen staan die slecht op slot staan. Die stelen ze of ze zetten ‘m soms apart om te kijken of iemand komt zoeken naar de fiets. Daarna komt er een busje en dan gaan ze naar het buitenland om verhandeld te worden.”

De fietsen worden naar de grens met Oost-Europa gereden. Vanuit daar worden ze verder verhandeld en verkocht aan allerlei andere landen. “Het is een levendige handel in die fietsen”, aldus Middag.

Dat de fietsenbandieten hun geluk in Nederland beproeven kan de coördinator mobiel banditisme goed verklaren. “Wij zijn een fietsenland en worden als naïef gezien.” Middag doelt op elektrische fietsen, met soms een waarde tot wel 4000 euro, die enkel of zelfs helemaal niet op slot staan. “Dan is het een makkelijke prooi.”

Power key

De fietscriminelen gebruiken handige tools om elektrische fietsen te stelen, zoals een power key. “Die steken ze in het slot en in een paar seconden hebben ze de fiets meegenomen”, legt Middag uit. Die sleutels zijn gemaakt voor elk type slot. Er zijn er zelfs verschillende van in omloop. “Die kunnen zij gebruiken om het slot in één keer openbreken. Het valt voor een omstander niet op dat het om diefstal gaat.”

Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next over de elektrische fiets als het nieuwe goud zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start. 

Lees ook:

Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer