main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2023 — 11:29

Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateert dat Nederlanders te veel stilzitten. In de afgelopen drie jaar is het percentage dat voldoet aan de beweegrichtlijnen gedaald van 49 naar 44 procent. Vooral jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk en hoger opgeleiden bewegen te weinig. 

Hoewel in de periode tussen 2019 en 2022 – waar het RIVM haar onderzoek op baseert – er meer werd gesport, is vooral het probleem dat mensen minder minuten doorbrengen op de fiets. Voor vrijetijdsbesteding gaat het om een daling van 51 minuten per week en voor fietsen naar school gaat het om een afname van 48 minuten.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Elektrische fiets

De boosdoener? De elektrische fiets, denkt het RIVM. De fietsafstanden worden daardoor niet minder, maar omdat een e-bike je sneller naar de bestemming brengt, neemt het gemiddeld aantal minuten fietsen per week af.

Het RIVM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, al helemaal omdat de eerder genoemde groepen gemiddeld het vaakst zitten. “Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart – en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte”, waarschuwt het RIVM. Dat is haast niet zichtbaar bij mensen die wel aan de beweegrichtlijnen voldoen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Mijn zus is fysiotherapeut. Zij zegt dat het zo belangrijk is dat je je bovenbeenspieren sterk houdt. Blijf dus vooral ook je gewone fiets gebruiken, want dat zorgt ervoor dat je tot op latere leeftijd gemakkelijk kunt opstaan en lopen. Dat is de basis van alles”, reageert hoofdredacteur Libelle Hilmar Mulder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Beweegrichtlijn

De beweegrichtlijn die het RIVM hanteert is opgesteld door de Gezondheidsraad. Volwassenen moeten wekelijks minimaal 2,5 uur bewegen, van matig tot zwaar intensief. Daar vallen wandelen en fietsen ook onder. Dit moet wel verdeeld worden over meerdere dagen. Niet te vergeten: volwassenen moeten ook minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten verrichten.

Lees ook: 

Duizenden gestolen e-bikes gaan steeds vaker de grens over: ‘Het zijn professionele criminelen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer