main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2023 — 10:16

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion

Bestuurder politiebonden Nine Kooiman roept de politiek op een bemiddellaar aan te stellen om de onrust in de samenleving door demonstraties van Extinction Rebellion (XR) te doen wederkeren. “Het is op dit moment de enige knop waar je nog aan kunt draaien”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is al bijna een week lang elke dag raak: de politie haalt klimaatactivisten van de A12. Extinction Rebellion heeft aangekondigd morgen nog een stap verder te gaan door agenten expres tegen te werken. Bijvoorbeeld door de armen in elkaar te haken, niet zelf in de arrestantenbus te stappen of deze te blokkeren.

Bemiddellaar aanstellen

Al deze demonstraties maakt het politiewerk “heel erg zwaar”, vertelt Kooiman. Dat wordt nog erger als demonstranten besluiten zich te verzetten. Dat kan nare gevolgen hebben. “De politie roept mensen op zichzelf van de A12 te verwijderen. Als zij dat niet doen, kan geweld gebruikt worden. Als zij zich gaan verzetten wordt het grimmiger en daar maak ik mij zorgen over.”

Van alle kanten wordt aan politiepersoneel getrokken, wat voor Kooiman reden is om te zeggen dat de politiek nu aan zet is om iets te doen aan de dagelijkse demonstraties van XR. “In plaats van boos ageren dat zij op de A12 zitten, moet de politiek een bemiddellaar naar Extinction Rebellion sturen”, stelt Kooiman voor.

Zoals destijds bij de boerenprotesten. Toen werd Johan Remkes ingevlogen, waarna de demonstraties zijn afgenomen. Volgens Kooiman is er geen andere optie meer over om rust te creëren en om de onvrede uit de samenleving te halen. “De politie is nu een speelbal, terwijl het aan de politiek is om de onrust weg te nemen. De politiek is aan zet, want zij zijn verantwoordelijk voor de onrust die nu gaande is.”

Vervolgen door OM

Een ander frustratiepunt van Kooiman is dat veel demonstranten niet worden vervolgd. Afgelopen dagen zijn veel klimaatactivisten opgepakt en met een busje naar het ADO-stadion vervoerd, waar zij wel vrij zijn om te demonstreren. “Als het OM niet vervolgt, zijn wij een veredelde sleepdienst. Dat is enorm frustrerend voor politiepersoneel. Het lijkt mij goed dat zij daarnaar kijken.”

Daar zei de burgemeester van Den Haag het volgende over: “Het is een schande dat je achter elkaar een van de grote toegangswegen naar Den Haag mag blokkeren en dat ik daar niks tegen kan doen.”

Agent in de wijk

Het is volgens Kooiman broodnodig dat één de politiek iets doet aan de demonstraties en dat twee het OM begint met vervolgen. Want dan kunnen de agenten ook weer terugkeren naar de wijk. “Je ziet veel wijken zonder wijkagent, omdat zij in Den Haag zijn. Je ziet ook dat aangiftes langer op zich laten wachten. Het is enorm frustrerend voor politiepersoneel.”

Lees ook:

Politiebond maakt zich zorgen over blokkades op A12: ‘Agenten verliezen contact met eigen wijk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer