main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 september 2023 — 10:09

Mobiliteitsalliantie doet oproep aan politiek: ‘Laat de accijnsverhoging niet doorgaan’

Het demissionaire kabinet heeft als doelstelling om in januari de tijdelijke accijnsverlaging op benzine terug te draaien. Dit zou betekenen dat de kosten met ongeveer 20 eurocent per liter stijgen. Voorzitter van de Mobiliteitsalliantie en tevens ANWB-directeur Marga de Jager roept de politiek op dit niet te doen. “Veel mensen zijn afhankelijk van hun auto om op hun werk te komen”, zegt ze bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De kosten voor een liter benzine is de laatste tijd flink omhoog gegaan vanwege de hoge olieprijzen. Op dit moment staat de adviesprijs op de teller aan de pomp al op 2,259 euro per liter. “Wij vinden het echt verschrikkelijk dat dat plan er ligt en wij doen er alles aan om duidelijk te maken dat die twintig cent voor veel mensen de druppel is als je kijkt naar de koopkracht”, zegt De Jager.

Armoede neemt toe

BBB-leider Caroline van der Plas, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, sluit zich aan bij het tegengaan van de verhogingen. “Ik heb werkgevers gesproken waarvan de werknemers het nu al niet meer kunnen betalen om in hun auto te zitten”, zegt ze.

Van der Plas denkt dat bedrijven de hogere benzinekosten zullen doorberekenen in hun prijzen aan de consument. “We moeten op een gegeven moment ook zeggen: wat kan een land nog dragen?”

De voorzitter van de Mobiliteitsalliantie roept het demissionaire kabinet op om de verhoging van de benzineprijzen in januari tegen te houden. “Mensen zeggen dat niemand hun auto laat staan, ook al wordt die duurder, maar dat betekent wel dat andere dingen onder druk komen te staan”, zegt De Jager.

Ze vreest voor een toename van de armoede in ons land. “Ik denk dat deze maatregel ervoor zorgt dat nog meer mensen in de problemen komen. Door dit tegen te gaan kun je dat voorkomen.”

Tanken over de grens

De Jager vindt dat we niet alleen naar Nederland moeten kijken. “Het is wellicht een onbedoeld effect dat heel veel mensen straks over de grens tanken waar het gemiddeld veertig cent per liter goedkoper is. Dus je krijgt onnodig veel kilometers naar Duitsland toe.”

Volgens van der Plas zijn ook ondernemers in de grensregio’s hiervan de dupe. “Mensen die over de grens benzine tanken gaan daar ook hun boodschappen doen.”

Lees ook:

Dure benzine ‘rampzalig’ voor pomphouder en winkelier grensstreek

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico’s. In Nederland melden jaarlijks…

Lees meer

VVD stelt Kamervragen naar aanleiding van podcast De Diamantroof: ‘Verbaasd over inventiviteit criminelen’

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wil dat er strenger wordt gecontroleerd bij de handel in diamanten en wil van Justieminister David van Weel weten of meer…

Lees meer

Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en…

Lees meer

VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer