Dit is waarom jouw zomervakantie fors duurder is geworden
Lekker op vakantie om de zon op te zoeken? Daar moet je tegenwoordig een hogere prijs voor betalen. Gemiddeld zijn vakanties 13 procent duurder dan een jaar eerder, schrijft De Telegraaf.
Een vakantie kostte dit jaar gemiddeld 2200 euro. Vorig jaar lag dat bedrag op 1950 euro. Dat is een stijging van zo’n 13 procent. “Er is in het algemeen veel inflatie, dat geldt ook voor de reisbranche. Dit komt vooral door stijgende energieprijzen, nasleep van corona, de oorlog en de vliegtaks”, meldt boekings- en vergelijkingssite Zoover aan de krant.
Vliegtaks
“Ik vind dat je zo’n vliegtaks niet moet doen voor mensen die één keer per jaar op vakantie gaan en daar het hele jaar keihard voor hebben gewerkt. Die moet er vooral zijn voor mensen die heel veel vliegen”, reageert SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij doelt op “businessvliegers die een paar keer per maand het vliegtuig pakken”.
Dat de prijzen zo zijn gestegen heeft niet alleen met duurdere vliegtickets te maken. De reizen die je tijdens het hoogseizoen kunt boeken zijn schaarser geworden, terwijl de vraag naar vakanties enorm is gestegen. Het verschil in vraag en aanbod maakt alles een stuk duurder. Met name voor een leuk vakantiehuisje, chalet of appartement betaal je tegenwoordig de hoofdprijs.
Milieuregels en huurauto’s
De milieuregels spelen ook een grote rol in de prijsstijging. Die zorgen ervoor dat reizen binnen Europa enkele tientjes duurder zijn geworden. Reizen ver buiten Europa, bijvoorbeeld naar Azië, zijn flink in prijs gestegen wegens de kosten van kerosine. Door de oorlog in Oekraïne wordt er niet meer over dat land of Rusland gevlogen. Vliegtuigen moeten vele extra kilometers maken en dat zie je terug in de ticketprijzen.
Wie met een huurauto een reis wil maken komt tevens van een koude kermis thuis. Tijdens corona hebben veel verhuurbedrijven afstand gedaan van hun auto’s. De inboedel nieuw terugkopen was zo makkelijk nog niet, vanwege een enorm tekort aan chips. Op sommige plaatsen werd het huren van een auto twee tot drie keer duurder. Inmiddels is de prijsstijging in dit segment weer wat gekoeld. “De verhuurders zijn in staat geweest hun vloot weer aan te vullen, omdat er weer meer auto’s geproduceerd konden worden afgelopen periode”, zegt Tjeerd Kamer van prijsvergelijker EasyTerra tegen De Telegraaf.
Kamperen
Dan maar een stacaravan aanschaffen en een leuke camping zoeken in Nederland. Nou, ook daar zijn de prijzen het afgelopen jaar gestegen. Volgens de ANWB is kost een plekje op de camping 5 tot 7 procent meer.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Nederland gaat weer massaal op vakantie, ‘usual suspects’ populair
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer