main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 mei 2023 — 10:17

Dit is waarom jouw zomervakantie fors duurder is geworden

Lekker op vakantie om de zon op te zoeken? Daar moet je tegenwoordig een hogere prijs voor betalen. Gemiddeld zijn vakanties 13 procent duurder dan een jaar eerder, schrijft De Telegraaf

Een vakantie kostte dit jaar gemiddeld 2200 euro. Vorig jaar lag dat bedrag op 1950 euro. Dat is een stijging van zo’n 13 procent. “Er is in het algemeen veel inflatie, dat geldt ook voor de reisbranche. Dit komt vooral door stijgende energieprijzen, nasleep van corona, de oorlog en de vliegtaks”, meldt boekings- en vergelijkingssite Zoover aan de krant.

Vliegtaks

“Ik vind dat je zo’n vliegtaks niet moet doen voor mensen die één keer per jaar op vakantie gaan en daar het hele jaar keihard voor hebben gewerkt. Die moet er vooral zijn voor mensen die heel veel vliegen”, reageert SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij doelt op “businessvliegers die een paar keer per maand het vliegtuig pakken”.

Dat de prijzen zo zijn gestegen heeft niet alleen met duurdere vliegtickets te maken. De reizen die je tijdens het hoogseizoen kunt boeken zijn schaarser geworden, terwijl de vraag naar vakanties enorm is gestegen. Het verschil in vraag en aanbod maakt alles een stuk duurder. Met name voor een leuk vakantiehuisje, chalet of appartement betaal je tegenwoordig de hoofdprijs.

Milieuregels en huurauto’s

De milieuregels spelen ook een grote rol in de prijsstijging. Die zorgen ervoor dat reizen binnen Europa enkele tientjes duurder zijn geworden. Reizen ver buiten Europa, bijvoorbeeld naar Azië, zijn flink in prijs gestegen wegens de kosten van kerosine. Door de oorlog in Oekraïne wordt er niet meer over dat land of Rusland gevlogen. Vliegtuigen moeten vele extra kilometers maken en dat zie je terug in de ticketprijzen.

Wie met een huurauto een reis wil maken komt tevens van een koude kermis thuis. Tijdens corona hebben veel verhuurbedrijven afstand gedaan van hun auto’s. De inboedel nieuw terugkopen was zo makkelijk nog niet, vanwege een enorm tekort aan chips. Op sommige plaatsen werd het huren van een auto twee tot drie keer duurder. Inmiddels is de prijsstijging in dit segment weer wat gekoeld. “De verhuurders zijn in staat geweest hun vloot weer aan te vullen, omdat er weer meer auto’s geproduceerd konden worden afgelopen periode”, zegt Tjeerd Kamer van prijsvergelijker EasyTerra tegen De Telegraaf.

Kamperen

Dan maar een stacaravan aanschaffen en een leuke camping zoeken in Nederland. Nou, ook daar zijn de prijzen het afgelopen jaar gestegen. Volgens de ANWB is kost een plekje op de camping 5 tot 7 procent meer.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Nederland gaat weer massaal op vakantie, ‘usual suspects’ populair

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer