main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2023 — 10:12

Hoe zwaar weegt de asielcrisis? ‘Als het kabinet ergens over struikelt, dan zou dit het zijn’

Het kabinet kampt met de nodige crises, maar het migratieprobleem is er eentje waar het kabinet mogelijk over kan vallen. Dat zegt parlementair verslaggever bij WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als wij het in de gangen in Den Haag hebben over waar het kabinet over kan struikelen, dan zou het dit zijn”, doelt Smits op de asielcrisis. “Als het erger wordt dan vorige zomer, dan is het een kabinetscrisis in wording.”

Oplossingen van Van der Burg

Voorlopig zit er nog weinig verbetering in. Het aantal asielzoekers dat komende periode naar Nederland komt wordt ingeschat op ruim 70.000 en daarvoor zijn 20.000 extra opvang plekken nodig. Er gaat bijna 9 miljard euro extra ter bestrijding van de asielcrisis, maar zet dit genoeg zoden aan de dijk?

Staatssecretaris Eric van der Burg legde eerder in WNL Op Zondag uit met welke problemen hij momenteel zit. “Het is pleisters plakken totdat ik de spreidingswet heb waarmee wij meer capaciteit kunnen creëren als het gaat om opvang.” Daarnaast wacht de bewindsman er nog op om Europese afspraken te maken om de instroom te beperken en om afspraken te maken met landen van herkomst over terugkeren.

Gesteggel binnen coalitie

De oplossingen waar Van der Burg mee komt zijn geen oplossingen voor de nabije toekomst. De spreidingswet, als die er komt, kan pas ingaan in januari volgend jaar. Daarnaast gaan de deals die Nederland wil sluiten in Europa en met landen van herkomst ook niet over één nacht ijs.

Het is ook iets waar de coalitie eindeloos over praat. Het zijn in de ogen van de staatssecretaris oplossingen voor de asielcrisis, maar daar is niet elke coalitiepartij het mee eens. Het breekt de coalitie in tweeën. “Er is enorm veel gedoe over en er is constant conflict”, zegt Smits. Met het CDA en de VVD in de ene hoek en D66 en ChristenUnie (CU) in de andere. “Zij kunnen het niet eens worden over hoe.”

Dus kwam het CDA met een volgende oplossing: vluchtelingen een a- of b-status geven. Daarbij heeft de ene vluchteling meer rechten dan de ander. Verschil is bijvoorbeeld dat de ene vluchteling na enige tijd teruggestuurd kan worden en geen recht heeft op gezinshereniging, waar de vluchteling met de andere status die rechten wel geniet. Dat voorstel werd direct aan de kant geschoven door CU. “De oplossingen die er liggen zorgen meteen voor politiek gedoe”, stelt Smits. “Het is voor Van der Burg enorm moeilijk. Hij heeft de lastigste positie van de bewindspersonen.”

Buitenslapers in Ter Apel?

De oplossingen die niet morgen ingevoerd kunnen worden en het politieke gedoe binnen het kabinet leidt misschien wel tot een zeer zorgelijke vraag: krijgen wij dit jaar weer buitenslapers in Ter Apel? “Dat is niet nieuw en zagen wij aankomen. Vorig jaar was het exact ook zo het geval. Toen hebben we asielzoekers gezien die buiten moesten slapen”, reageert Smits. Het kabinet riep vervolgens ‘dit nooit meer’. “Gedurende het jaar werd dat ‘hopelijk nooit meer’ en later ‘wij gaan er alles aan doen dit te voorkomen’.”

Dus dit nooit meer, of toch wel? “Als je de cijfers ziet en dat het aantal enorm zal toenemen, dan weten we allemaal dat de kans heel groot is dat het toch gaat gebeuren”, concludeert Smits.

Lees ook: 

Kabinet gaat mogelijk onderscheid maken tussen asielzoekers met a- en b-status

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer