main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 11:20

Zo ziet Nederland er misschien uit in 2050: vier scenario’s

Hoe ziet Nederland in 2050 eruit? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft vier scenario’s uitgedacht. Directeur Marko Hekkert overhandigde het boek aan woonminister Hugo de Jonge (CDA). Haalt de minister hier ook inspiratie uit? Hekkert legt de scenario’s uit in Goedemorgen Nederland.

De vier scenario’s die het PBL schetst zijn in extreme mate vormgegeven, zegt Hekkert. Op deze manier kun je duidelijk zien hoe Nederland eruit kan komen die zien en dat legt tevens grote verschillen bloot. “Wij denken, Nederland is vol, maar dit laat zien dat er nog heel veel mogelijk is. Maar als je het een kiest, dan kun je niet voor het ander kiezen. Het gaat niet allemaal samen.”

Scenario 1: Mondiaal ondernemend

Hekkert vertelt dat je bij ‘Mondiaal ondernemend’ moet denken aan een toekomst waarin Nederland veel handel drijft over de hele wereld. Er is een grote energievraag en productie. “Dat concentreert zich met name in de Randstad. De regio die al heel sterk is wordt nog sterker. Nog meer mensen gaan er wonen en werken.”

Het nadeel van dit scenario is echter dat de kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland groter wordt. “We zien grote verschillen in ongelijkheid tussen de gebieden”, zegt Hekkert.

Scenario 2: Snelle wereld

In de ‘Snelle wereld’ speelt thuiswerken een grote rol. Tijdens de coronacrisis konden we hier al even van proeven. Zo verruilde Paul Tijssen in die periode de Randstad voor de regio. Hij vertelt dat het een droom was om in het buitengebied te wonen en dat is gelukt. “Over het algemeen werk ik thuis. Als het nodig is ga ik naar kantoor en dat is gemiddeld een à twee keer per week.”

Tijssen vindt de balans tussen werk en privé nu een stuk beter. In de weekenden of avonduren besteedt hij meer tijd met zijn gezin of lekker met de dieren in de tuin. “Als de kinderen uit school komen kan ik ze even gedag zeggen en kruip ik weer achter de computer.”

Hekkert legt uit dat dit juist typerend is voor het tweede scenario. “Je kunt overal wonen in Nederland, want de plek waar je woont is veel minder belangrijk. Veel van het leven speelt zich digitaal af.”

Toch zijn er ook nadelen aan dit toekomstbeeld volgens Hekkert. “Als je heel veel online werkt, en je laat je goederen en spullen die je koopt bezorgen, dan hebben mensen ook minder behoefte aan mobiliteit. Dan zal er in de fysieke infrastructuur als wegen en spoorlijnen minder worden geïnvesteerd.”

Scenario 3: Regionaal geworteld

NRC maakte bij het scenario ‘Regionaal geworteld’ de vergelijking met de wensen van de BoerBurgerBeweging (BBB). Hekkert snapt deze vergelijking wel. “Het is heel wat anders dan het eerste scenario waar het vooral om de Randstad draait.” Bij dit scenario draait het leven veel meer om de kernen buiten de Randstad. “Daar vinden veel ontwikkelingen plaats in kleine gemeenschappen. Voedsel wordt lokaal geproduceerd en er is veel gemeenschapszin.”

Dorpskernen worden uitgebreid, maar dit gaat echter wel ten koste van de landbouw, stelt Hekkert. “Mensen wonen ruimer en dat heeft tot gevolg dat je meer landbouwgrond gebruikt om te wonen.”

Scenario 4: Groen land

In het laatste scenario dat het PBL beschrijft krijgt de natuur alle ruimte. “Je gaat vooral bouwen in de bestaande verstedelijking”, legt Hekkert uit. “Je wilt de natuur alle ruimte geven en wilt hierom zo efficiënt mogelijk wonen.” Een van de mogelijkheden is nog meer in de hoogte bouwen.

Omdat de natuur en het milieu voorrang krijgt, komt de economische groei echter op de tweede plaats. “Mensen gaan bewust minder consumeren”, zegt Hekkert.

Lees ook:

Bouw stagneert door stijgende rentes en torenhoge bouwkosten: dit is een ‘perfect storm’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer