main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 februari 2023 — 11:34

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat werk heeft gevonden, opnieuw is toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli was dit namelijk nog 35 procent.

Het CBS keek ook naar vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit. Zij vonden relatief vaker een baan dan Oekraïners zelf.

Begin november verbleven ongeveer 65.000 vluchtelingen uit Oekraïne in de leeftijd tussen de 15 en 65 jaar oud in ons land. Het CBS baseert zich daarbij op de Basisregistratie personen. Oekraïense vluchtelingen hebben geen werkvergunning nodig om in Nederland een baan te zoeken. Hiermee hebben zij een uitzonderingspositie ten opzichte van andere migranten van buiten de Europese Unie of de landen uit de Europese Vrijhandelsassociatie.

Deze cijfers helpen met het draagvlak voor de opvang van Oekraïners, weet Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER wijst er al langer op dat werk ook helpt met het sneller leren van de Nederlandse taal. “En uiteindelijk draagt ook men actief aan de samenleving bij, en dat is ook voor het draagvlak belangrijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Uitzendkrachten

De meeste vluchtelingen werkten als uitzendkracht (43 procent). Dat maakt het volgens het statistiekbureau ook moeilijk te bepalen in welke sectoren zij daadwerkelijk aan het werk zijn gegaan. Ook werkten relatief veel vluchtelingen in de handels-, vervoers- of horecasector. Bijna zes op de tien Oekraïners werkten minder dan 25 uur per week, 13 procent heeft een voltijdbaan gevonden.

Binnen de groep vluchtelingen maakt het CBS ook onderscheid tussen mensen met en zonder de Oekraïense nationaliteit. Vluchtelingen uit Oekraïne zonder Oekraïens paspoort werkten naar verhouding vaker dan Oekraïners met een paspoort (68 procent tegenover 44 procent). Het verschil is het grootst bij jonge mannen tussen de 15 en 25 jaar. Van hen had 77 procent van de vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit een baan gevonden, tegenover 38 procent met die nationaliteit.

Lees meer: 

De Wijk kritisch op Nederlandse overheid: Amerikanen gaan slimmer om met de oorlog in Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer