main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 13 januari 2023 — 21:01

Drugsdumpingen Limburg door het dak: ‘Door de grote buitengrens kunnen criminelen makkelijk wegkomen’

In Limburg neemt het aantal drugsdumpingen gestaag toe. In een jaar tijd is het aantal vondsten gestegen van 61 naar 69, die cijfers deelde de politie Limburg met Het Misdaadbureau, een programma van WNL. Met 61 vondsten in 2021 was de provincie koploper.

De gedeputeerde van de provincie Limburg en oud-Tweede Kamerlid CDA Madeleine van Toorenburg is niet trots op dat gegeven. “Maar we zijn als provincie kampioen ‘buitengrenzen’. We hebben honderd kilometer binnengrens met Nederland maar driehonderdvijftig kilometer buitengrens,” zegt Van Toorenburg in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “De provincie Limburg is daardoor een provincie waar criminelen heel gemakkelijk weg kunnen komen.” De politica stipt ook aan dat Limburg kampt met een vergrijsd politiecorps waardoor de pakkans nog kleiner is voor drugscriminelen.

Subsidie

Als onderdeel van de aanpak van het drugsprobleem, zegt Van Toorenburg tevreden te zijn met de vrijgekomen subsidie voor gedupeerden die te maken krijgen met drugsafval. “We hebben daar jaren voor geknokt.” De vrees was namelijk vooral dat particulieren de schade ‘opschoven’ zodat zij zelf niet voor de kosten hoefden op te draaien. Drugsafval werd met andere woorden ‘verplaatst’.

Stikstof

Desondanks is daarmee de vrees nog niet weg dat particulieren, zoals boeren, alsnog slachtoffer kunnen worden van drugscriminelen. Van Toorenburg geeft aan dat de stikstofcrisis hier ook een rol in speelt. “We hebben door de stikstofcrisis veel contact met boeren en we proberen ook via die weg bepaalde regelingen onder de aandacht te brengen. We willen bijvoorbeeld ook van iedere boer die stopt, dat de stallen worden weggehaald.” Op die manier kan de boer niet alsnog benaderd worden door criminelen.

Van Toorenburg wil vooral aansturen op meer alertheid. Niet alleen onder de boeren, maar ook onder burgers en politie. “Daar begint het uiteindelijk allemaal mee.”

LEES OOK: Winteropvang voor daklozen in grote steden gaat weer open

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer