main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2023 — 09:52

Defensie-expert: Westen moet Oekraïne offensieve wapens leveren

Het Westen moet meer offensieve wapens leveren aan Oekraïne, vooral tanks en raketsystemen. Dat zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij denkt dat we Oekraïne in staat moeten stellen “een stevig offensief op te zetten”.

Daarmee reageert Wijninga op de Nederlandse luitenant-generaal Nico Tak, die in De Telegraaf pleit voor het leveren van zwaardere wapens aan Oekraïne. Volgens Tak zijn “zware offers” nodig om Rusland een halt toe te roepen. “We geven Oekraïne genoeg spullen om niet te verliezen, maar niet genoeg om te winnen.”

Tak spreekt van “een gevaarlijk grijs gebied”. Als van die status quo te lang sprake blijft, dreigt Oekraïne alsnog de oorlog te verliezen, waarschuwt hij. De generaal voert vanaf morgen het commando over de snelle reactiemacht van de NAVO aan het Oostfront. Tak krijgt de leiding over zo’n 80.000 Europese en Amerikaanse soldaten, die kunnen reageren als Rusland NAVO-grondgebied betreedt.

‘Zwakheid is provocatie’

Hij vindt dat Oekraïne in staat moet worden gesteld de Russen uit het land te verjagen. “Als je toestaat dat een deel van Oekraïne onder Russische vlag valt, heb je niet meer dan een wapenstilstand – tijdelijk dus. Als je hen beloont voor agressie, zien zij een akkoord als niet meer dan een tussenstand. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En zwakheid is een provocatie.”

Tak pleit daarom voor meer wapensteun. “Als we nu niet bereid zijn die (prijs) te betalen, worden we straks wakker in een Europa dat we niet meer herkennen. Dan is het terug naar begin twintigste eeuw. Daar word je niet vrolijk van.” Hij roept Westerse leiders op na te denken over wat we willen dat Oekraïne bereikt en daarnaar te handelen.

Tanks

Ook volgens Wijninga heeft Oekraïne zwaardere wapens nodig “als ze een kans willen hebben” om dit conflict te winnen. “Met name offensieve wapens. Tak noemt het woord niet, maar het gaat natuurlijk om tanks.”

Met tanks kan Oekraïne een offensief opzetten, zegt de defensie-expert. Ook heeft Kiev “een hele hoop munitie nodig om met artillerie te kunnen schieten, waaronder de HIMARS en de pantserhouwitsers, die Nederland ook geleverd heeft”, zegt hij. “Dat moeten we leveren.”

Onlangs noemde Wijninga de tank nog een wapen uit het verleden. Maar “we hadden dit soort oorlogen niet meer verwacht”, countert hij. “Nu blijkt heel duidelijk dat dit soort oorlogen nog steeds kunnen voorkomen en dat een tank daar een hele belangrijke rol in kan spelen. Het is niet voor niets dat Oekraïne om tanks blijft vragen. Ze willen in het offensief kunnen gaan.”

Rusland wint strijd om Soledar

Ondertussen heeft Rusland voor het eerst sinds maanden terrein gewonnen in Oekraïne. Russische troepen zouden gisteren het stadje Soledar, ten noordwesten van Bachmoet, hebben ingenomen. “Soledar is een plaatsje met een zoutmijn en een gipsmijn. De huurlingen van de Wagnergroep hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd”, vertelt Wijninga.

Hij denkt dat de Russen Bachmoet, waar al maanden hard om gevochten wordt, proberen te omsingelen. “De vraag is of dat gaat lukken”, maar de laatste overwinning is in ieder geval “een enorme opsteker voor de Russen”, zegt Wijninga. “De vraag is of ze dit verder kunnen uitbouwen, omdat Oekraïners zich zeer stevig hebben ingegraven rond Bachmoet en ook ten westen van Soledar zware stellingen hebben ingenomen.”

LEES OOK: VS en Oekraïne: Rusland gebruikt tot 75 procent minder artillerie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer