main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Op1 - 28 juli 2022 — 00:24

Hoe staat het met de steun voor de boerenprotesten? ‘Nederland zit in een totaal vreemde spagaat’

Nu de boerenprotesten ook steeds meer de algehele Nederlandse bevolking raakt, rijst de vraag hoe het staat met de steun voor de protestacties. Nederland lijkt in een “totaal vreemde spagaat” te zitten, volgens opiniepeiler Gijs Rademaker. “61 procent van de mensen wil de uitstoot van stikstof verminderen. Tegelijkertijd is de steun voor de boeren ongeveer even groot”, aldus Rademaker bij Op1.

“Een heleboel mensen vinden dat er minder stikstof uitgestoten moet worden, maar alleen niet op deze manier”, gaat Rademaker verder. “Omdat de boeren op die manier te veel benadeeld worden. Je ziet gewoon veel steun voor de protesten, omdat de boeren in een penibele situatie zitten en dat Den Haag er op dit moment weinig aan lijkt te doen.”

Rademaker benadrukt nog wel dat het onderzoek dat hij heeft gedaan voor de protestacties van woensdag plaatsvond. Boeren belemmerde allerlei wegen met in brand gestoken hooibalen en ander afval. “Steun voor dit soort dingen gaan wij nog peilen, maar wij verwachten dat de steun niet enorm zou zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet

Bedreigingen

Afval, asbest en in brand gestoken hooibalen werden door boeren door heel het land over snelwegen verspreid als protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Rijkswaterstaat ging snel over tot opruiming en huurde daarvoor enkele bedrijven in die gespecialiseerd zijn in het opruimen van dit soort afval. Zij moesten echter hun werkzaamheden na talloze dreigingen staken.

Een aantal van dit soort bedrijven is al eerder ingezet om de rommel van de boeren tijdens protestacties op te ruimen en zijn inmiddels ook bekend bij de boeren. “Ze hebben nummers en namen genoteerd”, zegt RTV Oost-verslaggever Mark Bakker. “Er zijn dreigtelefoontjes geweest. Ze zijn met naam en toenaam in groepsapps terecht gekomen.” In die groepsapps werden de ondernemers dus door de boeren bedreigd. “Landverraders werden zij zelfs genoemd.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Pure intimidatie’

“Pure intimidatie”, volgens Maarten van Rossem. “De Nederlandse overheid heeft structureel op dit onderdeel besloten de confrontatie niet aan te gaan, met een relatief kleine groep mensen die bereid is geweld te gebruiken.”

Tekst gaat verder onder tweet

Van Rossem begrijpt niet dat “de Nederlandse overheid de confrontatie niet aangaat”. Een tweet van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), die onder meer schreef dat politie in sommige gevallen zal overgaan tot opsporing, is dan niet genoeg. “Feit is dat de politie geen reet doet”, reageert Van Rossem.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Rijkswaterstaat: A1 bij Voorst waarschijnlijk ook donderdagochtend dicht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer