main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen.
Op1 - 13 mei 2022 — 22:53

Grote problemen in de jeugdzorg: ‘Voor de meest kwetsbare kinderen, is het het slechtst geregeld’

Het is momenteel niet best gesteld met de jeugdzorg in Nederland. Dat is een probleem waar staatssecretaris Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen zich in de Tweede Kamer over buigt. “Het belangrijkste dat ik tegenkwam is dat we het voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland, het slechtst geregeld hebben.”, zegt hij in Op1 op NPO 1.

Van Ooijen noemt het “verschrikkelijk pijnlijk” dat de kinderen die het erg zwaar hebben niet goed geholpen kunnen worden. “Juist voor die kinderen moeten wij het het beste doen en doen wij het eigenlijk heel slecht.”

Tekst gaat verder onder tweet

Hervorming

Van Ooijen presenteerde vanmiddag in de Kamer een plan om de jeugdzorg drastisch te veranderen. “Ik sprak ouders die erachter kwamen dat hun dochter een eetstoornis had. Zij zagen hun kind op een ravijn aflopen. Ze stond op een wachtlijst van 9 maanden.”

In 2015 vond er in de jeugdzorg al een hervorming plaats. “Dat was de grote hoop dat het tot grote veranderingen zou leiden. Helaas is dat niet uitgekomen”, reageert Van Ooijen. Toen hebben “onbedoelde effecten dramatisch” opgetreden. Daarom wil Van Ooijen nu stevige veranderingen doorvoeren.

Rol van ouders

Het is eigenlijk alleen maar erger geworden, met het aantal kinderen dat zich meldt bij een jeugdzorginstelling. Voorheen waren het 1 op de 27 kinderen die aanklopte bij een instelling, nu ligt dat aantal op 1 op de 7 en in sommige gemeenten zelfs 1 op de 5. Dit cijfer wil overigens niet direct zeggen dat er meer ernstige gevallen bijkomen. Het is eerder de manier waarop er naar problemen gekeken wordt dat is veranderd. “Ik sprak met een school die een afspraak had met een jeugdorganisatie. Dat ging over examenstress. Dan denk ik, hoort dat niet bij het normale leven?”, stelt Van Ooijen.

De trend met zware gevallen is de afgelopen jaren stabiel gebleven terwijl het aantal lichte gevallen enorm is gestegen, concludeert Van Ooijen. De oorzaak daarvan ligt volgens hem ook deels bij de ouders van het kind. “Zij moeten meer steun krijgen bij opvoedingsvragen”, volgens Van Ooijen. “Wat wij hebben gezien dat wel werkt is een team met goede professionals. Die meteen zelf allerlei vragen kunnen beantwoorden. Zonder meteen de ouders naar een specialist door te sturen.”

Marktwerking

Een ander probleem is de huidige marktwerkging van de jeugdzorg. Ook dat ziet Van Ooijen graag veranderen. “We hebben gezien dat op sommige plekken excessief winst wordt gemaakt, dat kan natuurlijk niet”, weet Van Ooijen. Daarnaast komen er steeds meer instellingen bij. “De marktwerking is daarin veel te ver doorgeschoten. In de manier waarin we jeugdzorg inkopen moeten we veranderingen doorvoeren.”

Tekst gaat verder onder tweet

Veel bevoegdheid ligt nu nog bij de gemeente. Die stellen voorwaarden waar een jeugdzorginstelling aan moet voldoen en iedereen die daaraan voldoet krijgt een contract. “Dit soort constructies zijn alleen maar voor hele specifieke zorgvormen nuttig, maar niet voor de algemene zorgvorm.”

LEES OOK: Inspecties: wachtlijsten in jeugdzorg nog steeds veel te lang door personeelstekorten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer