main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2021 — 10:16

Is er voldoende draagvlak voor 2G-beleid? ‘Hier moet fundamenteel debat over worden gevoerd’

Gaan we naar een 1G, 2G of blijven we bij een 3G-samenleving? Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag samen voor overleg over het coronabeleid, en mogelijk komen zij vandaag met een advies voor het kabinet. Wierd Duk, verslaggever voor De Telegraaf, betwijfelt of er voldoende draagvlak is voor een 2G-beleid. “Je moet je afvragen hoe elastisch die samenleving nog is.” Ook vreest hij voor verdere polarisatie van de samenleving.

“Ik merk dat heel veel mensen die tot nog toe dat kabinetsbeleid, soms met enige argwaan, wel steunden, hier de grens trekken. Mensen die zeggen: het is niet de bedoeling dat de samenleving zodanig gespleten wordt”, zegt Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Moeilijk om die mensen nog bij beleid te betrekken’

Volgens Duk heeft het kabinet in het beleid dat het de afgelopen twee jaar voerde te weinig delen van de samenleving meegenomen. “En als je dan uiteindelijk in crisissituatie raakt, moet je hele ingrijpende maatregelen gaan nemen, waar geen draagvlak meer voor is”, zegt hij.

“Een deel van deze mensen wordt ook nog eens opgehitst door bepaalde partijen, laten we zeggen ‘sekteleiders’, die we tegenwoordig ook in de Nederlandse samenleving hebben”, zegt Duk. “Dan is het heel moeilijk om die mensen nog bij dit beleid te betrekken. Zij hebben heel veel argwaan opgebouwd ten opzichte van het kabinet, maar ook ten opzichte van de media.”

Maar niet alleen mensen zonder prik zijn tegen een 2G-beleid, zegt Duk. “Ook mensen die dubbel gevaccineerd zijn zeggen dat ze dit niet willen, omdat dit principieel raakt aan onze burgerrechten, en aan de grondrechten van de Nederlandse samenleving.”

Fundamenteel debat

Volgens Duk moet er dan ook een fundamenteel debat over deze maatregelen worden gevoerd waaruit blijkt dat er een brede acceptatie is voor zo’n 2G-maatregel. “Dat is niet gebeurd, en deze mensen ervaren dat als uitsluiting.”

VVD en D66 zijn de enige partijen in de Kamer die steun geven aan het 2G-systeem. Daarbij krijg je alleen een QR-code als je genezen of gevaccineerd bent. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks zien meer in een 1G-beleid, waarbij iedereen getest moeten worden voor toegang.

“Een 1G-beleid is rechtvaardiger”, zegt ook Duk. “We kunnen wel zeggen dat mensen die zich niet laten vaccineren het niet bij het juiste eind hebben. Dat we die ‘moeten opvoeden’ en bijna dwingen om zich te laten vaccineren. Maar dat gaan ze niet doen. Dus wat wil je dan? Veel mensen zijn daar principieel over”, zegt de journalist.

‘Polarisatie niet aanjagen’

Bovendien moet de politiek waken voor een verdere polarisatie van de samenleving, zegt Duk. “Daar moet de politiek ook rekening mee houden. Die polarisatie moet je niet aanjagen, maar proberen te kalmeren om de samenleving weer op het spoor van de coronabestrijding te krijgen”, zegt hij. “Je moet proberen een oplossing te vinden waar ook deze mensen zich in kunnen vinden. Waar ook deze mensen van denken: dat is een rechtvaardige oplossing.”

Dat het OMT vandaag samenkomt garandeert niet dat de expertclub ook vandaag met advies komt. Het kabinet kijkt op 3 december wat het effect is geweest van de coronamaatregelen die vanaf afgelopen zaterdag zijn ingevoerd.

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer