main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2021 — 10:16

Is er voldoende draagvlak voor 2G-beleid? ‘Hier moet fundamenteel debat over worden gevoerd’

Gaan we naar een 1G, 2G of blijven we bij een 3G-samenleving? Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag samen voor overleg over het coronabeleid, en mogelijk komen zij vandaag met een advies voor het kabinet. Wierd Duk, verslaggever voor De Telegraaf, betwijfelt of er voldoende draagvlak is voor een 2G-beleid. “Je moet je afvragen hoe elastisch die samenleving nog is.” Ook vreest hij voor verdere polarisatie van de samenleving.

“Ik merk dat heel veel mensen die tot nog toe dat kabinetsbeleid, soms met enige argwaan, wel steunden, hier de grens trekken. Mensen die zeggen: het is niet de bedoeling dat de samenleving zodanig gespleten wordt”, zegt Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Moeilijk om die mensen nog bij beleid te betrekken’

Volgens Duk heeft het kabinet in het beleid dat het de afgelopen twee jaar voerde te weinig delen van de samenleving meegenomen. “En als je dan uiteindelijk in crisissituatie raakt, moet je hele ingrijpende maatregelen gaan nemen, waar geen draagvlak meer voor is”, zegt hij.

“Een deel van deze mensen wordt ook nog eens opgehitst door bepaalde partijen, laten we zeggen ‘sekteleiders’, die we tegenwoordig ook in de Nederlandse samenleving hebben”, zegt Duk. “Dan is het heel moeilijk om die mensen nog bij dit beleid te betrekken. Zij hebben heel veel argwaan opgebouwd ten opzichte van het kabinet, maar ook ten opzichte van de media.”

Maar niet alleen mensen zonder prik zijn tegen een 2G-beleid, zegt Duk. “Ook mensen die dubbel gevaccineerd zijn zeggen dat ze dit niet willen, omdat dit principieel raakt aan onze burgerrechten, en aan de grondrechten van de Nederlandse samenleving.”

Fundamenteel debat

Volgens Duk moet er dan ook een fundamenteel debat over deze maatregelen worden gevoerd waaruit blijkt dat er een brede acceptatie is voor zo’n 2G-maatregel. “Dat is niet gebeurd, en deze mensen ervaren dat als uitsluiting.”

VVD en D66 zijn de enige partijen in de Kamer die steun geven aan het 2G-systeem. Daarbij krijg je alleen een QR-code als je genezen of gevaccineerd bent. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks zien meer in een 1G-beleid, waarbij iedereen getest moeten worden voor toegang.

“Een 1G-beleid is rechtvaardiger”, zegt ook Duk. “We kunnen wel zeggen dat mensen die zich niet laten vaccineren het niet bij het juiste eind hebben. Dat we die ‘moeten opvoeden’ en bijna dwingen om zich te laten vaccineren. Maar dat gaan ze niet doen. Dus wat wil je dan? Veel mensen zijn daar principieel over”, zegt de journalist.

‘Polarisatie niet aanjagen’

Bovendien moet de politiek waken voor een verdere polarisatie van de samenleving, zegt Duk. “Daar moet de politiek ook rekening mee houden. Die polarisatie moet je niet aanjagen, maar proberen te kalmeren om de samenleving weer op het spoor van de coronabestrijding te krijgen”, zegt hij. “Je moet proberen een oplossing te vinden waar ook deze mensen zich in kunnen vinden. Waar ook deze mensen van denken: dat is een rechtvaardige oplossing.”

Dat het OMT vandaag samenkomt garandeert niet dat de expertclub ook vandaag met advies komt. Het kabinet kijkt op 3 december wat het effect is geweest van de coronamaatregelen die vanaf afgelopen zaterdag zijn ingevoerd.

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer