Mkb-noodlijn kreeg ongeveer 8000 telefoontjes in halfjaar
De hulplijn voor mkb’ers die er mentaal doorheen zaten door alle gevolgen van de coronacrisis, is tot nu toe zo’n 8000 keer gebeld. Dat meldt NOS. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en stichting Ondernemend Nederland (ONL) lanceerden de noodlijn in februari. Vooral ondernemers in de detailhandel en de horeca, sectoren die zwaar zijn getroffen door de pandemie, hebben er gebruik van gemaakt.
De druk op ondernemers nam door de lockdown vanaf half december enorm toe. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vertelde in maart in Goedemorgen Nederland dat zijn brancheorganisatie verschillende telefoontjes binnenkreeg van ondernemers die doorverwezen moesten worden naar 113, de zelfmoordpreventie-lijn. “Dat is voor een deel natuurlijk vanwege de financiële malaise, maar ook omdat mensen het mentaal niet meer aankunnen”, zei hij toen.
‘Luisterend oor ontzettend belangrijk’
Door corona waren de inkomsten bij sommigen met 80 tot 90 procent ingezakt, maar de kosten liepen gewoon door. Daarom werd er een speciale hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf werd in het leven geroepen. Dagelijks zaten twintig vrijwilligers klaar, die vrijwel de hele dag in de weer waren met telefoontjes. Ook daar merkten ze hoe hoog de nood was en moesten sommige mensen doorverwezen worden naar 113, zegt Frederique Biesheuvel namens ONL. “Soms werd naar een oplossing gezocht, maar vaak was een luisterend oor ook al ontzettend belangrijk.”
De lijn wordt nog altijd regelmatig gebeld. “Maar sinds eind juni is het wel een stuk rustiger”, zegt Biesheuvel. “Of dat door vakantie of door het einde van de lockdown komt, kunnen we na de zomer beter inschatten.”
‘Het is een apart soort volk, ondernemers’
Ondernemer en theatermaker Jörgen Rayman was bij de lancering van de MKB-noodlijn te gast in Goedemorgen Nederland om over het initiatief te praten. Zelf raakte hij bijna failliet, en weet daarom goed wat dat met je psyche doet. “Het is een apart soort volk, ondernemers. Die doen dit omdat ze op eigen benen willen staan”, zei hij. “Als je die mogelijkheid niet meer hebt kun je in geestelijke nood raken.”
Denk jij na over zelfdoding? Om hulp te vinden kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
De telefonische hulplijn is te bereiken op 088-9990000.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Oud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meer