main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 november 2020 — 12:22

Veel minder cao’s afgesloten door coronacrisis, kleinere loonstijging

Er worden veel minder cao’s afgesloten tussen werkgevers en vakbonden door de nieuwe gedeeltelijke lockdown. In de cao’s die wel zijn afgesloten, is gemiddeld slechts een loonsverhoging van 1,7 procent afgesproken. Dat is beduidend lager dan voor de coronacrisis. Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN, een belangrijke adviseur van werkgevers op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

De gedeeltelijke lockdown van begin november en de daaruit voortkomende onzekerheid staan ook de komende weken een inhaalslag in de weg, zegt AWVN. De grote verschillen tussen de wensen van de vakbond, die meestal inzet op een looneis van 5 procent waar werkgevers inzetten op zo’n 3 procent, bemoeilijken de cao-onderhandelingen ook.

Dit jaar werden er tot nu toe 128 cao’s gesloten, waarvan de meeste vóórdat de crisis uitbrak. In een normaal jaar zijn dat er tot en met oktober ruim 260. Verder zijn 225 cao’s inmiddels verlopen, zonder dat er een nieuwe cao is geregeld.

Loonafspraak onder de 2 procent

De gemiddelde loonafspraak stond in januari en februari nog op 3 procent, maar in oktober zakte deze voor het eerst onder de 2 procent, naar 1,7 procent. AWVN stelt dat op grond van het kleine aantal nieuwe cao’s geen harde conclusies mogen worden getrokken, maar de trend in loonafspraken lijkt toch duidelijk neerwaarts te gaan.

Verschillen tussen sectoren

Verder valt op dat er grote verschillen zijn tussen sectoren. In het onderwijs en de zorg komen bijvoorbeeld nog loonafspraken tot stand op pre-coronaniveau, oftewel hoger dan 3 procent. Dat is onder meer een gevolg van maatschappelijke druk voor waardering van zorgmedewerkers in coronatijd. Ook speelt de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt een rol, aldus AWVN.

LEES OOK: UWV: 125.000 banen verdwenen als gevolg van de coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer