main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2020 — 15:35

Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Politieman in opleiding Youssef S. reed meer dan vijftig kilometer te hard, negeerde een “nee” op zijn verzoek om ook als taxichauffeur te werken, bestuurde een auto waarvan de apk verlopen was en droeg politiekleding in zijn vrije tijd. Meer dan anderhalf jaar kon hij ongestoord zijn gang gaan. Twee familieleden blijken daarnaast ook Syriëgangers te zijn, maar niets wijst erop dat hij contact met hen onderhield.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf. Onder meer de SP en PVV stellen Kamervragen naar aanleiding van dit verhaal. Hun zorgen zitten er vooral in dat er geen alarmbellen afgaan wanneer deze agent zelf meldt dat familieleden van hem naar Syrië zijn vertrokken. “Hoe is het mogelijk?”, vraagt PVV-Kamerlid Helder zich af. “Het lijkt erop dat diversiteit hier belangrijker is dan integriteit.”

Youssef S. geeft namelijk volgens de Nationale Politie al bij zijn screening in oktober 2017 aan dat zijn zus en een nicht Syriëgangers zijn en zich daar mogelijk bezighouden met terroristische activiteiten. Vier maanden na de start van zijn opleiding meldt hij dat ook aan zijn teamchef. Hij krijgt een compliment voor zijn transparantie.

131 kilometer per uur

Een jaar na de start van zijn opleiding, in oktober 2018, wordt S staande gehouden. Hij rijdt 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Bij zijn aanhouding vertelt hij dat hij was ingehuurd door een taxibedrijf, en dat de wagen waarin hij rijdt van een klant is die teveel had gedronken. Hij moet meteen zijn rijbewijs inleveren, en is daarmee verplicht direct naar zijn leidinggevende toe te stappen, maar doet dat niet.

De aanhouding van een politieman of -vrouw (in privétijd) wordt niet automatisch bij de werkgever bekend. Door privacywetgeving is er geen koppeling tussen de politiesystemen en het personeelsbestand van de politie.

Later verklaart S. dat hij op het moment van zijn aanhouding al negen maanden chauffeurswerkzaamheden had verricht, iets wat zijn chef toentertijd had afgekeurd omdat “niet ingeschat kan worden welke risico’s zijn verbonden aan de werkzaamheden”.

Bij toeval wordt S. later nog eens gecontroleerd door collega’s. Het licht van het kenteken van zijn auto bleek toen kapot en de apk van de auto was verlopen.

De dienst Human Resource Management krijgt pas in mei 2020 lucht van het feit dat S. zijn rijbewijs kwijt is, omdat zij van de politie een melding krijgen van het Gedetineerden Recherche Informatie Punt (GRIP). De zus van S., IS-vrouw Kaouthar S. uit Gouda, is teruggekeerd en zit vast in de PI Vught als terreurverdachte. Dit betekent uiteindelijk zijn ontslag, met de snelheidsovertreding, het invorderen van het rijbewijs en het niet melden hiervan aan zijn chef als reden.

‘Doodsteek voor integriteit van de politie’

“Als iemand niet integer is, is dat een gevaar voor mijn gezondheid, veiligheid, maar ook voor de mensen die dagelijks op straat zitten”, reageert rechercheur bij de Rotterdamse politie Arie Biesheuvel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Over dit specifieke geval kan de rechercheur niets zeggen, maar Biesheuvel is wel van mening dat er sneller gezegd moet kunnen worden dat iemand niet aan de criteria voor een politie-opleiding voldoet. “Dan moeten er misschien andere maatregelen gaan plaatsvinden. Ik vind het een doodsteek voor de integriteit van de politie.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer