main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2020 — 15:35

Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Politieman in opleiding Youssef S. reed meer dan vijftig kilometer te hard, negeerde een “nee” op zijn verzoek om ook als taxichauffeur te werken, bestuurde een auto waarvan de apk verlopen was en droeg politiekleding in zijn vrije tijd. Meer dan anderhalf jaar kon hij ongestoord zijn gang gaan. Twee familieleden blijken daarnaast ook Syriëgangers te zijn, maar niets wijst erop dat hij contact met hen onderhield.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf. Onder meer de SP en PVV stellen Kamervragen naar aanleiding van dit verhaal. Hun zorgen zitten er vooral in dat er geen alarmbellen afgaan wanneer deze agent zelf meldt dat familieleden van hem naar Syrië zijn vertrokken. “Hoe is het mogelijk?”, vraagt PVV-Kamerlid Helder zich af. “Het lijkt erop dat diversiteit hier belangrijker is dan integriteit.”

Youssef S. geeft namelijk volgens de Nationale Politie al bij zijn screening in oktober 2017 aan dat zijn zus en een nicht Syriëgangers zijn en zich daar mogelijk bezighouden met terroristische activiteiten. Vier maanden na de start van zijn opleiding meldt hij dat ook aan zijn teamchef. Hij krijgt een compliment voor zijn transparantie.

131 kilometer per uur

Een jaar na de start van zijn opleiding, in oktober 2018, wordt S staande gehouden. Hij rijdt 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Bij zijn aanhouding vertelt hij dat hij was ingehuurd door een taxibedrijf, en dat de wagen waarin hij rijdt van een klant is die teveel had gedronken. Hij moet meteen zijn rijbewijs inleveren, en is daarmee verplicht direct naar zijn leidinggevende toe te stappen, maar doet dat niet.

De aanhouding van een politieman of -vrouw (in privétijd) wordt niet automatisch bij de werkgever bekend. Door privacywetgeving is er geen koppeling tussen de politiesystemen en het personeelsbestand van de politie.

Later verklaart S. dat hij op het moment van zijn aanhouding al negen maanden chauffeurswerkzaamheden had verricht, iets wat zijn chef toentertijd had afgekeurd omdat “niet ingeschat kan worden welke risico’s zijn verbonden aan de werkzaamheden”.

Bij toeval wordt S. later nog eens gecontroleerd door collega’s. Het licht van het kenteken van zijn auto bleek toen kapot en de apk van de auto was verlopen.

De dienst Human Resource Management krijgt pas in mei 2020 lucht van het feit dat S. zijn rijbewijs kwijt is, omdat zij van de politie een melding krijgen van het Gedetineerden Recherche Informatie Punt (GRIP). De zus van S., IS-vrouw Kaouthar S. uit Gouda, is teruggekeerd en zit vast in de PI Vught als terreurverdachte. Dit betekent uiteindelijk zijn ontslag, met de snelheidsovertreding, het invorderen van het rijbewijs en het niet melden hiervan aan zijn chef als reden.

‘Doodsteek voor integriteit van de politie’

“Als iemand niet integer is, is dat een gevaar voor mijn gezondheid, veiligheid, maar ook voor de mensen die dagelijks op straat zitten”, reageert rechercheur bij de Rotterdamse politie Arie Biesheuvel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Over dit specifieke geval kan de rechercheur niets zeggen, maar Biesheuvel is wel van mening dat er sneller gezegd moet kunnen worden dat iemand niet aan de criteria voor een politie-opleiding voldoet. “Dan moeten er misschien andere maatregelen gaan plaatsvinden. Ik vind het een doodsteek voor de integriteit van de politie.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer