main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2020 — 10:29

#ikdoenietmeermee: verzet van BN’ers tegen coronabeleid zorgt voor gemengde reacties

Terwijl het recordaantal coronabesmettingen dat maandag werd geteld aangeeft dat we de coronacrisis nog niet te baas zijn, zijn een aantal artiesten en modellen er helemaal klaar mee. Onder ‘#ikdoenietmeermee’ roepen ze op Instagram mensen op om zich tegen de coronarichtlijnen van het kabinet te keren. Ze zijn van mening dat de huidige maatregelen aan alle kanten rammelen. Deze oproep zorgt voor gemengde reacties.

Op dit moment zijn er op Instagram meer dan negenhonderd berichten gedeeld onder de ‘ikdoenietmeermee-hashtag’. “Nee, ik houd mijn bek niet, ik doe niet meer mee aan alle coronamaatregelen”, schrijven onder andere de BN’ers Tim Douwsma, Gers Pardoel, Thomas Berge, Famke Louise, rappers Bizzey en Brace en influencer Tisjeboy Jay. Allen delen zij dezelfde boodschap, waarin ze eerlijkheid en transparantie eisen van de overheid. “Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus?”

Strafrechtadvocaat Mark Teurlings vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat hij wel begrijpt waar deze oproep vandaan komt. Volgens Teurlings komt dit omdat er in de omgeving van de artiesten, en ook van hemzelf, niemand ernstig ziek wordt van het coronavirus. “Mensen krijgen milde verschijnselen. Dus dan ben je doodgegooid met dat de ic’s vol liggen en dat zo veel doden zijn, maar deze mensen, en ik, merken het niet om ons heen”, licht hij toe. “En het is hun inkomen, dus ze zien weer meer beperkingen. Dus ik begrijp waar het vandaan komt.”

#ikdoewelmee

Andere BN’ers, zoals zanger Tim Knol en cabaretiers Dolf Jansen en Claudia de Breij, ergeren zich juist aan deze oproep. Inmiddels is #ikdoewelmee dan ook trending op Twitter. “In mijn oudejaars pleit ik voor saamhorigheid, empathie en betrokkenheid. Dus ja, ik sta recht tegenover elke ‘artiest’ die #ikdoenietmeermee propageert”, stelt cabaretier Dolf Jansen. “Hear hear”, beaamt zanger Tim Knol, die zelfs een liedje deelde over de situatie.

Tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Ook politici zijn verontwaardigd over de actie. “Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #Coronadoetwelmee”, beklemtoont VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten deelt een soortgelijke boodschap.

‘Stel dat de zorg zou zeggen: ik doe niet meer mee’

CDA-Kamerlid Hilde Palland noemt de oproep onverantwoord. “Ik kan me voorstellen dat artiesten gefrustreerd zijn en hun eigen ding niet kunnen doen, maar als je het aantal oplopende besmettingen ziet, de eerste ziekenhuizen die zeggen: ‘we hebben een opnamestop’… Stel dat de zorg zou zeggen: ‘ik doe niet meer mee’, dan staan we mooi met zijn allen te kijken. Dit kan gewoon niet.”

Teurlings zegt dat hij ook de frustratie “aan de andere kant” zeker begrijpt. “Alleen ik zie het ook niet. Er wordt gezegd dat er niet zo veel opnames op de ic’s zijn als voorheen. Ik denk dat de informatievoorziening kennelijk onvoldoende is omdat men niet meer onder de indruk is. Ik zeg niet dat ik voor of tegen ben, maar ik begrijp waar het vandaan komt.”

LEES OOK: Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Hoe nu verder in Den Haag?

Deze week zijn we voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam.
 Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer